Συνταξιούχοι: Τριπλή φορολογική δήλωση για τα… μισά αναδρομικά

Συνταξιούχοι: Τριπλή φορολογική δήλωση για τα… μισά αναδρομικά

Με την «άνοιγμα» του taxis οι συνταξιούχοι της περιόδου 2015-16 που έλαβαν αναδρομικά το περασμένο φθινόπωρο, διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν αυξημένο φόρο.

Επιπλέον χαράτσι στην εφορία ή τρεις φορολογικές δηλώσεις με το ανάλογο κόστος στο Λογιστή, υποχρεούνται να καταθέσουν φέτος οι (παλαιοί) συνταξιούχοι.

Με την «άνοιγμα» του taxis οι συνταξιούχοι της περιόδου 2015-16 που έλαβαν αναδρομικά το περασμένο φθινόπωρο (κύρια σύνταξη άνω των 1.000 € και άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 €), διαπίστωσαν ότι θα πρέπει να πληρώσουν αυξημένο φόρο.

Πέραν της μηνιαίας παρακράτησης φόρου στην πηγή (ΕΦΚΑ). Και αυτό γιατί τα αναδρομικά του περασμένου χρόνου υπολογίζονται σαν τρέχον εισόδημα (του 2020), δηλαδή θα εκκαθαριστούν με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων κατά το προσεχές δίμηνο.

Ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για μέρος των αναδρομικών που παρανόμως παρακρατήθηκαν πριν 5 ή 6 χρόνια, την περίοδο 2015-16 και τώρα επιβλήθηκε στη Διοίκηση η μερική συμμόρφωση (με βάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας).

Με δεδομένο ότι όσοι εκ των συνταξιούχων λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη (μισθωτοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες κ.α.) καλούνται πάντα να πληρώσουν πρόσθετο φόρο με την εκκαθάριση, όταν αθροίζονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις (σ.σ. από την επικουρική σύνταξη δεν παρακρατείται φόρος αφού κινείται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 720 € το μήνα), τα αναδρομικά του 2020 έχουν αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον καταλογιζόμενο φόρο.

Για να αποφύγουν λοιπόν την διπλή-πρόσθετη φορολογία οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση για τα αναδρομικά του 2015 (Ιούλιος-Δεκέμβριος) και δεύτερη συμπληρωματική δήλωση για το 2016 (Ιανουάριος-Μάιος).

Έτσι τα αναδρομικά θα διαχυθούν και δεν θα πληρώσουν διπλό φόρο και αυξημένο Τέλος Αλληλεγγύης (το ποσοστό του οποίου αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο όσο αυξάνουν τα ετήσια έσοδα…). Όμως η τριπλή φετινή φορολογική δήλωση συνεπάγεται και επιπλέον κόστος για τον Λογιστή…

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιουχικές οργανώσεις είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών με ποσοστό 20% ώστε να αποφύγουν την διπλή φορολόγηση ή την πρόσθετη δαπάνη και γραφειοκρατία για τι συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις. «Ούτε άθροισμα στα εισοδήματα, ούτε επιβαρύνσεις με τους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές, ούτε ειδική εισφέρω αλληλεγγύης» αναφέρει στο iEidiseis.gr ο κ.Στάθης Ανέστης εκ μέρους των συνταξιούχων του ΟΤΕ. Και συνεχίζει:

«Δυστυχώς αυτή, η καθ’ όλα δίκαιη και λογική απαίτηση των απλών συνταξιούχων, δεν ευαισθητοποίησε την Κυβέρνηση, γιατί θεωρεί ότι δεν έχουν την ίδια κοινωνική και πολιτική σπουδαιότητα με αυτή των προνομιούχων κοινωνικών ομάδων. Δεν φθάνει που μας τα έδωσαν μισά από όσα προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ, τα έδωσαν με καθυστέρηση πέντε ετών, τα έδωσαν άτοκα και θα τα φορολογήσουν βάρβαρα!».

Έτσι, τα αναδρομικά του 11μηνου (Ιούνιος ’15 έως Μάιος ’16) θα φορολογηθούν κανονικά και με τους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές που ίσχυαν τότε, με τροποποιητικές δηλώσεις έτους 2015 (οι έξι μήνες ) και έτους 2016 (οι υπόλοιποι πέντε μήνες).

Άρα, οι συνταξιούχοι πήραν τα μισά αναδρομικά (σ.σ. δεν επεστράφησαν το Δώρα της περιόδου όπως σαφώς όριζε το ΣτΕ κ.α.) και τα μισά από αυτά θα πάνε σε φόρο και Λογιστές…

πηγη