Αυστηροποίηση του πλαισίου απελάσεων και επιστροφών μεταναστών

Αυστηροποίηση του πλαισίου απελάσεων και επιστροφών μεταναστών

Οι απελάσεις και το νέο σχέδιο νόμου του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τι προβλέπει. 

Την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις απελάσεις και επιστροφές πολιτών από τρίτες χώρες προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό ο κ. Ν. Μηταράκης. Στόχος του νομοσχεδίου, όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές είναι να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του βάρους από τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, σε περιπτώσεις συλλήψεων μεταναστών στα σύνορα, θα ακολουθείται η διαδικασία της απέλασης και όχι της επιστροφής. Και αυτό, πάντα κατά τις παραπάνω πηγές, γιατί είναι πολύ πιο χρονοβόρα διαδικασία.

Υπενθυμίζεται, πως μέσω της απέλασης θα πρέπει να αναχωρήσουν από την Ελλάδα όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της χώρας προέλευσης ή διέλευσης. Αντίθετα, στη διαδικασία επιστροφής είναι απαραίτητη η συναίνεση της χώρας προέλευσης ή διέλευσης.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, «η διοικητική απέλαση για τις παραπάνω κατηγορίες παράνομων μεταναστών θα εφαρμόζεται τηρουμένων παράλληλα των εγγυήσεων στο πλαίσιο του κεκτημένου της Ε.Ε. στον τομέα του ασύλου, καθώς και των υποχρεώσεων της χώρας, που πηγάζουν από τις διεθνείς συμβάσεις».

Επίσης, σε σχέση με τις επιστροφές καθορίζονται σαφώς τα ένδικα μέσα που μπορούν να ασκηθούν κατα των σχετικών αποφάσεων, καθώς και τα σχετικά χρονικά περιθώρια.

Στο νομοσχέδιο, θα προβλέπεται ακόμα, η μείωση του διαστήματος οικειοθελούς αναχώρησης από 30 μέρες που είναι σήμερα στις 25, αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν την δυνατότητα παράτασης του διαστήματος οικειοθελούς αναχώρησης και μη χορήγηση δικαιώματος οικειοθελούς αναχώρησης όπου υπάρχει κίνδυνος διαφυγής ή για πολίτες τρίτων χωρών που αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Επίσης, το νομοσχέδιο εισάγει διάταξη σύμφωνα με την οποία το Δελτίο Ταυτότητας των αιτούντων άσυλο θα λαμβάνεται υπόψη μόνον εάν αναγράφεται η πλήρης ημερομηνία γέννησης. Η συγκεκριμένη πρόνοια κρίθηκε απαραίτητη καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης και αλλαγής της ημερομηνίας γέννησης, με στόχο την χρήση ευνοϊκότερων διατάξεων που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται, έχουν ως βασικό στόχο να μην μένουν παράνομα και επί μακρόν στη χώρα άτομα που δεν το δικαιούνται, αλλά εκμεταλλεύονται αρρυθμίες του συστήματος.

Τέλος, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδική πρόνοια για τα ασυνόδευτα ανήλικα για τα οποία θα προβλέπεται ρητά η κάλυψη των αναγκών τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση.

πηγη