Αποκάλυψη: Η Δανία στο «κόλπο» της NSA με υποκλοπές τηλεφώνων Ευρωπαίων ηγετών

Αποκάλυψη: Η Δανία στο «κόλπο» της NSA με υποκλοπές τηλεφώνων Ευρωπαίων ηγετών

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) να κατασκοπεύουν Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και η Μέρκελ. Όλα αυτά συνέβησαν επί κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με αναφορές πολλών ειδησεογραφικών πρακτορείων, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Δανίας DR. Οι αναφορές για την κατασκοπεία της NSA σε συμμάχους των ΗΠΑ ήρθαν για πρώτη φορά στο φως το 2013 μέσω των αποκαλύψεων του πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά η νέα έρευνα περιγράφει λεπτομερώς την υποτιθέμενη υποστήριξη από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας.

Οι αποκαλύψεις έρχονται ενόψει του πρώτου ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη στα μέσα Ιουνίου για τις συνόδους κορυφής G7, ΝΑΤΟ και ΕΕ-ΗΠΑ -στις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει αμηχανία, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα. Η υπουργός Άμυνας της Δανίας Trine Bramsen αρνήθηκε να σχολιάσει στο DR, λέγοντας μόνο ότι «η συστηματική υποκλοπή στενών συμμάχων είναι απαράδεκτη».

Ύστερα από τέσσερα χρόνια έντασης, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν τον επόμενο μήνα να συνεργαστούν σε επίμαχους τομείς, από τη φορολογία και το εμπόριο μέχρι το κλίμα και την εξωτερική πολιτική. Η υπόσχεση θα διευρύνει μια προσέγγιση που ξεκίνησε λίγο μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν για ανακωχή στις δασμολογικές διαφορές και επαναπροσέγγιση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

πηγη