Στα χνάρια των Τούρκων οι Βούλγαροι – Μας έστειλαν πεσκέσι 75 Αφγανούς

Στα χνάρια των Τούρκων οι Βούλγαροι – Μας έστειλαν πεσκέσι 75 Αφγανούς, Μελαχροινή Μαρτίδου

Ενώ οι μεταναστευτικές ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί σε σχέση με τα δεδομένα αντίστοιχων περιόδων, μετά την διαρκή ετοιμότητα των διωκτικών και στρατιωτικών αρχών στο χερσαίο κομμάτι του Έβρου, στον ποταμό αλλά και στο δέλτα του (αφού οι συλλήψεις αφορούν μονοψήφιο ή διψήφιο αριθμό) και μια μέρα πριν την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, παρατηρήθηκε κινητικότητα στα βόρεια σύνορα του νομού. Κατέφθασαν 75 Αφγανοί και η παρουσία τους καταγράφηκε από ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι, που βρίσκεται εδώ και μέρες στην περιοχή.

«Δεν υπήρξε καμία σύλληψη ξένων δημοσιογράφων ή oλλανδικού τηλεοπτικού συνεργείου στον Έβρο» διαβεβαιώνει ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, που ρωτήθηκε σχετικά μετά από ανάρτηση “είδησης” σε θρακική ιστοσελίδα που αναπαράχθηκε, ότι υπήρξαν συλλήψεις μελών συνεργείου. «Και πως προέκυψε;» το ερώτημα. «Ρωτήστε αυτούς που το έγραψαν…»

Τελικά η εμπλοκή σε υποτιθέμενο επεισόδιο είχε τελείως διαφορετική εικόνα. Το oλλανδικό συνεργείο που κινείται εδώ και μία εβδομάδα στον Έβρο, εφοδιασμένο με τις απαιτούμενες ελληνικές άδειες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εν γνώσει των αρχών με παρουσία σε επιτηρούμενη στρατιωτική ζώνη, στα πλαίσια έρευνας που κάνει ο γνωστός δημοσιογράφος Μπραμ Βερμιουλέν της VPRO, έπεσε σε θέμα “λαυράκι” για τα δημοσιογραφικά δεδομένα.

Με αντικείμενο την παράνομη μετανάστευση, το προσφυγικό, τον υπό κατασκευή φράχτη και την ετοιμότητα της Ελλάδας, εδώ στα ελληνικά και απώτατα ευρωπαϊκά σύνορα, είδε να κινείται στην περιοχή του Ορμενίου ένα πλήθος ξυπόλητων και ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Τους σταμάτησε και είδε την αλήθεια που ζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Να καταφθάνουν ρακένδυτοι, ημίγυμνοι, ξυπόλητοι, κακοποιημένοι και λεηλατημένοι από τα προσωπικά τους αντικείμενα παράνομοι μετανάστες, που εκδιώκονται κακήν κακώς από τους Βούλγαρους, όταν επιχειρούν να περάσουν από τα εκεί ευρωπαϊκά σύνορα. Ήταν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 75 Αφγανοί περισσότεροι νεαροί άνδρες, ανάμεσά τους και κάποια παιδιά.

O δημοσιογράφος Βram Bermeulen με το τηλεοπτικό συνεργείο στην έρευνα για το προσφυγικό στον Έβρο.

Η Ελλάδα ως “μάνα εξ’ ουρανού”

Δελτίο τύπου της Αστυνομίας μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί, αλλά οι παράνομοι μετανάστες είδαν την Ελλάδα ως “μάνα εξ’ ουρανού”, γνωρίζοντας ότι με την σύλληψή τους από τις αρχές στη χώρα μας θα αντιμετωπιστούν ανθρώπινα. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η γειτονική Βουλγαρία και τα κυκλώματα των διακινητών της αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο, όποιον επιχειρεί να περάσει τα σύνορά της.

Και οι άνθρωποι της oλλανδικής τηλεόρασης εντελώς τυχαία κατέγραψαν ένα φαινόμενο που οι Θρακιώτες το ζουν και κάποιοι το θεωρούν απίθανο ή και υπερβολικό. Φυσικό ήταν να ελεγχθούν και αμέσως να συνεχίσουν να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Εξ άλλου η εμπειρία του δημοσιογράφου που έχει δουλέψει σε Τουρκία, Λίβανο, Συρία, Μοζαμβίκη, Νότιο Αφρική, με βραβευμένα ντοκιμαντέρ στο ενεργητικό του, δεν θα επέτρεπε να δημιουργηθούν υπερβάσεις και προβλήματα.

Στον Πόρο, στο Νεραϊδότοπο, στο Δέλτα, στις Καστανιές και κατά μήκος του Έβρου το ολλανδικό συνεργείο για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει.

Οι παράνομοι μετανάστες οδηγήθηκαν στο Φυλάκιο Έβρου για την ταυτοποίησή τους, ένα χώρο που με απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και παρά τις καθολικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας επεκτείνεται κατά 33 στρέμματα, με συμπληρωματικές εγκαταστάσεις κόστους 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την ολοκλήρωση του υπό κατασκευή φράχτη στο νότιο Έβρο σε συνδυασμό με τα συστήματα παρακολούθησης από πυλώνες και τον εξοπλισμό που εξασφαλίστηκε, το ανθρώπινο δυναμικό και την προμήθεια σκαφών για συνεχείς περιπολίες στο θρακικό πέλαγος και τον ποταμό Έβρο, πλέον τα σύνορα γίνονται αδιαπέραστα.

Χρώματα της Άνοιξης στο σημείο του φράχτη που έχει ολοκληρωθεί.

πηγη