Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις πίσω από τη μετωπική επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις πίσω από τη μετωπική επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα

Οι περισσότεροι στη ΝΔ συνδέουν την ευθεία επίθεση Μητσοτάκη στον Αλ. Τσίπρα, με τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να ελαχιστοποιήσουν τα μελλοντικά περιθώρια του ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει δημοσκοπική δυναμική.

Σφοδρή, μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι αιχμηρές αναφορές του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την πρόσφατη εκδήλωση στο Ζάππειο, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Ο κ. Μητσοτάκης, με την ευκαιρία της εορταστικής εκδήλωσης εξαπέλυσε μία αναπάντεχη, για αρκετούς, επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία προκάλεσε αρκετές συζητήσεις και σενάρια σε σχέση με την σκοπιμότητά της.

Οι περισσότεροι στη ΝΔ συνδέουν την ευθεία επίθεση Μητσοτάκη στον Αλ. Τσίπρα και κυρίως την εμφανή επιδίωξή του να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την «σκοτεινή περίοδο λαϊκισμού», με τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να ελαχιστοποιήσουν τα μελλοντικά περιθώρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακτήσει δημοσκοπική δυναμική, την οποία μέχρι στιγμής, παρά τα προβλήματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν έχει ανακτήσει.

Κατά τους ίδιους κύκλους, λέγοντας ότι «είχαμε μόνον ένα σκοτεινό διάλειμμα, το 2015, όταν επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας», τόνισε ο πρωθυπουργός σε μία αποστροφή του λόγου του που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ανακόψει εν τη γεννέσει της την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καρπωθεί τις όποιες υπαρκτές φθορές της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Και να το πράξει άμεσα, πριν από το φθινόπωρο, όπου οι συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στην καθημερινότητα των πολιτών και άρα και στη δημοσκοπική εικόνα του κυβερνώντος κόμματος. «Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εύλογες ανησυχίες αλλά και αγωνίες για το μέλλον, οι πολίτες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση» τονίζουν γαλάζια στελέχη και εκτιμούν ότι η ισορροπία αυτή δύσκολα θα διαταραχθεί.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι, όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν έχουν πειστεί ότι έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου οι πρόωρες εκλογές παραμένουν η τελευταία επιλογή.

«Υπάρχουν αρκετά μέτωπα ανοικτά και πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», λένε γαλάζια στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία πολωτικού κλίματος με τον ΣΥΡΙΖΑ δυσχεραίνει την προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να ανακτήσει δημοσκοπικό έδαφος και κυρίως να ξαναβρεί ερείσματα στο κεντρώο ακροατήριο που στις εκλογές του 2015 του έδωσαν τη νίκη.

πηγη