Οι Ρεπουμπλικάνοι σταμάτησαν τη σύσταση επιτροπής έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Οι Ρεπουμπλικάνοι σταμάτησαν τη σύσταση επιτροπής έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αυξημένη στήριξη στο σχέδιο να συσταθεί μια επιτροπή που θα διερευνούσε την επίθεση των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας εμπόδισαν οριστικά το σχέδιο, το οποίο είχε εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με πρωτοβουλία των Δημοκρατικών, το σχέδιο νόμου προέβλεπε τη δημιιουργία μιας διακομματικής επιτροπής ανάλογης με αυτήν που είχε συσταθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ώστε να διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια και οι οι συνθήκες της εισβολής στο κτίριο του Κογκρέσου, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, αλλά και να πληγούν σοβαρά σε τέτοιο βαθμό οι πολιτικοί θεσμοί στις ΗΠΑ. Οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, με την έμμεση αλλά σαφή υποκίνησή του, προσπάθησαν να αποτρέψουν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος της 3ης Νοεμβρίου, που αναγνώριζε την εκλογή του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Για να περάσει το νομοσχέδιο χρειάζονταν εκτός από τις ψήφους των Δημοκρατικών, που ελέγχουν το Σώμα, δέκα ψήφοι Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. Πράγματι, έξι Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν την πρόταση των Δημοκρατικών, αλλά δεν ήταν αρκετοί για να περάσει. Με τον ίδιο περίπου τρόπο η Γερουσία απάλλαξε πριν από μερικούς μήνες και τον Ντόναλντ Τραμπ για τις ευθύνες του σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο, στη δίκη με αίτημα την αποπομπή του και τον αποκλεισμό του από το να θέσει ξανά υποψήφιος για δημόσιο αξίωμα, απόδειξη ότι ο τέως πρόεδρος έχει πολυ ισχυρά ερείσματα στο κόμμα του.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, δήλωσε μετά την ψηφοφορία:

«Ντροπή για τους Ρεπουμπλικάνους που προσπαθούν να κρύψουν τα φρικτά αυτά γεγονότα κάτω από το χαλί, γιατί φοβούνται τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, είπε ότι υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, το Σώμα με τις επιτροπές του θα συνεχίσει να ερευνα τα γεγονότα αυτά: «Οι Δημοκρατικοί θα ψάξουν και θα βρουν την αλήθεια», είπε.

Τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 ήταν τα χειρότερα στην ιστορία για διάστημα μεγαλύτερο από 200 χρόνια, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν να φοβούνται τους υποστηρικτές του τέως προέδρου, αλλά και το ενδεχόμενο να αποδειχθεί ότι οι επιτιθέμενοι έχουν δεσμούς με πολιτικά πρόσωπα, μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, πράγματα που θα τους εκθέσουν ανεπανόρθωτα στα μάτια των ψηφοφόρων και θα πλήξουν το κόμμα.

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη διαδικασία «πολιτική παγίδα», ενώ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, που έχει κατακεραυνώσει τον τέως πρόεδρο για την εν γένει στάση του, Μιτς ΜακΚόνελ, δεν στήριξε την πρόταση. Αν και είχε δηλώσει «ανοιχτός στη διεξαγωγή έρευνας», ενώ κατήγγειλε τον Τραμπ για τις ευθύνες του, τελικά, προφανώς και υπό την πίεση του κόμματος, έκανε πίσω δηλώνοντας ότι «η επιτροπή θα κατέληγε σε μονόπλευρο αποτέλεσμα», ενώ υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί θα προσπαθούσαν «να απονομιμοποιήσουν τον τέως πρόεδρο».

πηγη