Κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο παρουσίασε ο Λευκός Οίκος

Κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο παρουσίασε ο Λευκός Οίκος

Έκκληση στον πρόεδρο της Λευκορωσίας να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την υπόθεση του αεροσκάφους της Ryanair που υποχρεώθηκε να εκτραπεί από τον προορισμό του και να προσγειωθεί στο Μινσκ. Επίσης, ανακοίνωσε μια σειρά από κυρώσεις που στοχεύουν στελέχη της κυβέρνησης Λουκασένκο και κυρώσεις προς την ίδια τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Αμερικανού προέδρου, Τζεν Ψάκι, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι σύμμαχοί τους θα προχωρήσουν σε επιβολή στοχευμένων κυρώσεων.

Όπως ανέφερε οι ΗΠΑ προχωρούν σε αναστολή της συμφωνίας του 2019 μεταξύ Ουάσιγκτον και Μινσκ για τις αερομεταφορές που επέτρεπε την ελεύθερη χρήση του εναέριου χώρου η μία της άλλης, αλλά και σε κυρώσεις εις βάρος της κυβέρνησης του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Επίσης το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει ένα διάταγμα που θα υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν, που θα δίνει τη δυνατότητα από τις 3 Ιουνίου επιβολής κυρώσεων στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας, σε εννέα κρατικές επιχειρήσεις της χώρας, ενώ θα απαγορεύει σε αμερικανικές επιχειρήσεις να συνεργάζονται μαζί τους. 

Σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι, ΗΠΑ, Ε.Ε. και άλλες χώρες ετοιμάζουν μια λίστα στοχευμένων κυρώσεων εις βάρος προσώπων της λευκορωσικής κυβέρνησης τα οποία «συνδέονται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποθέσεις διαφθοράς, τη νοθεία στις εκλογές του 2020 [σ.σ. αυτό υποστηρίζει η λευκορωσική αντιπολίτευση ήταν η αιτία της εκλογικής νίκης Λουκασένκο] και τα γεγονότα της 23ης Μαΐου», δηλαδή η εκτροπή της πτήσης από την Αθήνα προς τη Λιθουανία, που οδηγήθηκε στο Μινσκ, όπου συνελήφθη ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέροντας ένα «καρότο» προς το Μινσκ, έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει οικονομική βοήθεια 3 δισ. ευρώ μέσω πιστώσεων και δανείων στη Λευκορωσία, αν η κυβέρνηση Λουκασένκο «αλλάξει στάση».

Η «προσφορά» έγινε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Αλεξάντρ Λουκασένκο συναντιόταν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, τονίζοντας ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούν για να πραγματοποιηθεί μετάβαση της Λευκορωσία σε «δημοκρατικό πολίτευμα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ κάνουν αγώνα για να απομακρύνουν τη Λευκορωσία από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας, ωστόσο ο Αλεξάντρ Λουκασένκο είναι από τους πιο πιστούς συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν.

πηγη