Η ιταλική Γερουσία κύρωσε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα

Η ιταλική Γερουσία κύρωσε τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα

Νόμος του ιταλικού κράτους είναι από το βράδυ της Παρασκευής η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία κυρώθηκε από την ιταλική Γερουσία. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2020.

Η συμφωνία κυρώθηκε με 223 ψήφους υπέρ και 2 αποχές στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της γειτονικής χώρας, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία κύρωσής της.

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης και σημειώνει ότι η συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο σύντομο μέλλον, υποδηλώνει εκ νέου την προσήλωση τόσο της Ελλάδας όσο και του συνόλου σχεδόν των γειτονικών της χωρών, στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές της Θάλασσας (UNCLOS).

Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζει «αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, και έχουν υποχρέωση να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες».

Στη χώρα μας η συμφωνία έχει κυρωθεί από τον Αύγουστο του 2020.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Η Ελλάδα χαιρετίζει την υιοθέτηση χθες από την Ιταλική Γερουσία  της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντιστοίχων θαλασσίων ζωνών, η οποία είχε υπογραφεί στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2020, με 223 ψήφους υπέρ και 2 μόνο αποχές, με την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία κύρωσης της εν λόγω συμφωνίας από τα Ιταλικά νομοθετικά όργανα.

Η εν λόγω συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο σύντομο μέλλον, υποδηλώνει εκ νέου την προσήλωση τόσο της Ελλάδας, όσο και του συνόλου σχεδόν των γειτονικών της χωρών, στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, και την οποία έχουν υποχρέωση να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες.

πηγη