Τίτλοι τέλους για τη Συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών, οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ

Τίτλοι τέλους για τη Συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών, οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στη Ρωσία ότι δεν θα επανενταχθούν στη Συνθήκη των Ανοικτών Ουρανών, από την οποία αποχώρησαν τον Νοέμβριο του 2020, καταγγέλλοντας τη Μόσχα ότι παραβιάζει τους όρους της, επιβάλλοντας περιορισμούς στην εφαρμογή της, ειδικά στον θύλακα του Καλίνινγκραντ. 

Η Συνθήκη συνήφθη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, επέτρεπε στα κράτη που την είχαν κυρώσει να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων. Στόχο είχε να χτίσει εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση, επιτρέποντας στους δεκάδες συμμετέχοντες να κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τα εδάφη ο ένας του άλλου, για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουέντι Σέρμαν, διεμήνυσε στη Μόσχα ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επανέλθει στη Συνθήκη.

Η Ρωσία ήδη από τον Ιανουάριο, είχε ανακοινώσει ότι από τη στιγμή που θα αποχωρούσαν οι ΗΠΑ, θα αποσυρόταν και εκείνη από τη συνθήκη. Η Μόσχα εξέφρασε τότε ανησυχίες ότι η Ουάσιγκτον, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, θα μπορούσε ενδεχομένως να διατηρήσει πρόσβαση σε πληροφορίες υπερπτήσεων των μυστικών υπηρεσιών που συγκεντρώνουν σύμμαχοι που παραμένουν μέρη της συμφωνίας.

πηγη