Σε ιδιώτες το έργο-μαμούθ της διαχείρισης του προσφυγικού

Σε ιδιώτες το έργο-μαμούθ της διαχείρισης του προσφυγικού

Το έργο διαχειρίζονταν από το 2015 στην Ελλάδα η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Σε ιδιώτες ετοιμάζεται να αναθέσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το έργο-μαμούθ της διαχείρισης των εγκαταστάσεων του υπουργείου, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγικών δομών όλης της επικράτειας, έναντι 114 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς ΦΠΑ τον χρόνο, συνολικά 456 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς ΦΠΑ για τέσσερα χρόνια.

Πρόκειται για έργο που στο μεγαλύτερο μέρος του το διαχειρίζονταν από το 2015 στην Ελλάδα οι φορείς του ΟΗΕ, κυρίως η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μέσω οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στο πεδίο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έκρυβε ότι κοιτούσε μάλλον με μισό μάτι την εμπλοκή των διεθνών οργανισμών και των οργανώσεων και ότι προσανατολιζόταν στην ανάληψη του έργου εξ ολοκλήρου από το ελληνικό κράτος, που τώρα το αναθέτει σε ιδιώτες. Η απόφαση διενέργειας κλειστού διαγωνισμού, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Πάτροκλος Γεωργιάδης, περιλαμβάνει την «παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων (facilities management) κάθε τύπου δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών και συναφών υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και κτιριακών υποδομών κάθε υπηρεσίας αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα εντός της Ε.Ε. Η σύμβαση-πλαίσιο καλύπτει το σύνολο της επικράτειας και περιλαμβάνει τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε έκτακτες συνθήκες και σε αιφνίδια αύξηση της ροής των προσφύγων και μεταναστών. Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννη Μπουρνού, αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ανακαλύψει στο προσφυγικό τη χρυσοτόκο όρνιθα. Αυτή τη φορά ο κ. Μηταράκης ξεπέρασε τον εαυτό του. Μετά τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ σε μια ιδιωτική εταιρεία για “συμβουλευτικές υπηρεσίες”, μετά τα 120 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των δύο ΚΥΤ σε Λέσβο και Χίο, έρχεται πλέον να σπάσει ακόμη και το δικό του ρεκόρ […]», υπογραμμίζει.

πηγη