Ο Μητσοτάκης διαψεύδει, τα ερωτήματα περί πρακτόρων παραμένουν

Ο Μητσοτάκης διαψεύδει, τα ερωτήματα περί πρακτόρων παραμένουν

Να κλείσει το θέμα που άνοιξε με την υπόθεση της σύλληψης του Προτάσεβιτς, και που αφορά στη δράση ξένων πρακτόρων στην Ελλάδα, επιχείρησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Ryanair ότι υπήρχαν πράκτορες μέσα στην πτήση, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι οποιοσδήποτε εντός του αεροσκάφους συμμετείχε στη διαδικασία εκτροπής». Και πρόσθεσε: «Αυτές είναι φήμες παντελώς ανυπόστατες. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για πράκτορες ή παραπράκτορες».

Ωστόσο, παραμένει το εύλογο και βασικό ερώτημα για το πώς έδρασαν ανενόχλητες ξένες μυστικές υπηρεσίες, όσο ο Λευκορώσος δημοσιογράφος βρισκόταν ακόμα στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο Προτάσεβιτς –που καταζητείτο από το καθεστώς Λουκασένκο της Λευκορωσίας– είχε έρθει στην Ελλάδα και ήταν στο Φόρουμ των Δελφών.

Φαίνεται, λοιπόν, πως εντός ελληνικού εδάφους βρήκαν την ευκαιρία να δράσουν ξένοι πράκτορες, παρακολουθώντας τον Προτάσεβις, ενώ δεν αποκλείεται να επέβαιναν και στην ίδια πτήση, όπως ανέφερε και ο αξιωματούχος της αεροπορικής εταιρείας, Μάικλ Ο’ Λίρι: «Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και μερικοί πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο», είπε χαρακτηριστικά. 

Με δεδομένο, πάντως, πως το θέμα αυτό δημιουργεί έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση (που αντέδρασε με άγαρμπο τρόπο, καθώς επιδόθηκε σε αυτογκόλ, αυτοδιαψεύσεις και… fake news), ο πρωθυπουργός προσπαθεί τώρα να βάλει ένα τέλος, διαψεύδοντας έτσι τα περί πρακτόρων. 

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στις αποφάσεις που έλαβε η Ε.Ε. κατά της Λευκορωσίας, τόνισε πως «εμείς παίξαμε σημαντικό ρόλο για να κάνουμε το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων πιο σκληρό» και επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητά ξεκάθαρα την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, την επιβολή κυρώσεων όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε επιχειρήσεις της Λευκορωσίας που έχουν σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα και την εξέταση επιπλέον κυρώσεων.

Όσο για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην υπόθεση, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν έχω καμία εκτίμηση ή πληροφορία για οποιαδήποτε εμπλοκή».

πηγη