
Οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και τι δείχνουν οι μελέτες για τα ποσοστά θρομβώσεων.
Το πρώτο περιστατικό θανάτου που συνδέεται ξεκάθαρα με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 είναι πραγματικότητα από χθες και στη χώρα μας. Κι ενώ ένας 17χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα δίνει τη μάχη για την ζωή στη ΜΕΘ του «Ερυθρού» χτυπημένος από την COVID-19 και έχοντας αναπτύξει μια μεικτή πνευμονία, μια 64χρονη έχασε την ζωή της επειδή προσπάθησε να προστατευθεί. Η δύσκολη εξίσωση αυτής της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη…
Συμβαίνει αυτό που γνωρίζαμε από τις μελέτες και που περίμεναν οι ειδικοί… Αλλά επειδή άλλο είναι οι στατιστικές και άλλο οι άνθρωποι, είναι φυσιολογικό να μάς σοκάρει και να μάς προβληματίζει ο εντοπισμός παρενεργειών από τα εμβόλια και στην χώρα μας. Έτσι, ενώ Νορβηγία, Καναδάς και Αυστραλία έχουν καταμετρήσει ήδη απώλειες σε ανθρώπους που παρουσίασαν θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό τους κατά της νόσου COVID-19, η είδηση ότι χάσαμε και στην Ελλάδα μία γυναίκα ενώ νοσούν τουλάχιστον άλλοι 5 με παρόμοια συμπτώματα, είναι πολύ κακή εξέλιξη… Κακή αλλά αναμενόμενη όπως κι αυτές που πιθανότατα θα ακολουθήσουν, αφού η στατιστική αναφέρει 10 περιστατικά θρομβώσεων (όχι απαραίτητα θανατηφόρα) στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμένων!
Δεν είναι τυχαίο ότι 86 αναφορές για άτομα που εμφάνισαν θρομβώσεις στον εγκέφαλο ή στην κοιλιακή χώρα εντός δύο εβδομάδων από τη λήψη μιας δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είχε συγκεντρώσει ως τις 22 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Και με τους εμβολιασμούς να έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ο αριθμός αυτός αλλάζει συνεχώς…
Τα περιστατικά στην Ελλάδα
Η 63χρονη από τη Λέσβο η οποία είχε εμβολιαστεί προ ημερών με AstraZeneca και κατέληξε από θρόμβωση χθες είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη είδηση. Χθες εξάλλου από το νησί της Σαπφούς μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στην Αθήνα και εισήχθη σε ΜΕΘ COVID-19 του «Ευαγγελισμού» μια 36χρονή συντοπίτισσά της ενώ συνεχίζονται να νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ (Κρήτη) μια 44χρονη και μια 47χρονη που παρουσίασαν επίσης θρομβώσεις την13η και 15η ημέρα αντίστοιχα από τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca. Γνωστό έγινε εξάλλου προ ημερών ότι υπήρξε ένα περιστατικό θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της Moderna και στην Θεσσαλονίκη, ενώ ο 36χρονος από την Ιεράπετρα που παρουσίασε δύο φορές θρόμβωση ευτυχώς αναρρώνει στο σπίτι του σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Τι γίνεται με τα εμβόλια
Το σύνδρομο που προκαλεί τους θρόμβους υποτίθεται ότι εμφανίζεται κυρίως στα εμβόλια που είναι κατασκευασμένα με αδενοϊό (AstraZeneca, Johnson & Johnson). Αλλά ήδη είχαμε περιστατικό και με της Moderna οπότε είναι ζήτημα χρόνου να έχουμε και με τις Pfizer.
Πολλοί ειδικοί παγκοσμίως έχουν αναλύσει το θέμα και συμφωνούν στο ότι η ακίδα που περιέχουν όλα ανεξαιρέτως τα εμβόλια είναι που δημιουργεί σε κάποιους, πολύ λίγους, το πρόβλημα. Αλλά αυτοί οι ίδιοι, αν είχαν μείνει ανεμβολίαστοι και έρχονταν σε επαφή με τον SARS-CoV-2, θα είχαν την ίδια και χειρότερη έκβαση στην υγεία τους… Εξάλλου, όπως έχουν ανακοινώσει από την Οξφόρδη, 39 στους 1.000.000 ασθενείς με COVID-19 εμφανίζουν εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση, την ώρα που 10 στο 1.000.000 εμβολιαζόμενους παρουσιάζει θρόμβωση. Δηλαδή οι ασθενείς είναι 4 φορές πιο πολλοί από τους εμβολιασμένους!
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σημείωσε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο: «Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα τέτοια κρούσματα και η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει φροντίσει να εμβολιάζονται με το Αstrazeneca και το Johnson & Johnson μεγαλύτερα άτομα και κυρίως άνδρες. Δεν θα έπρεπε να γίνεται (σ.σ. ο εμβολιασμός σε νεότερες ηλικίες) και δεν το κάνει καμία χώρα πλέον. Όπου υπάρχει δυνατότητα να επιλέγει άλλο εμβόλιο mRNA, η σύσταση είναι να αποφεύγονται εμβόλια μη mRNA γιατί υπάρχει εκεί ο κίνδυνος για θρομβοεμβολικό επεισόδιο που δεν είναι το κλασικό αλλά σπάνιο σύνδρομο».
Σε ένα από τα πιο εξειδικευμένα στην ΕΕ κέντρα ερευνών για τις θρομβώσεις, του οποίου ηγείται ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόριος Γεροτζιάφας, τα πράγματα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν για τον μηχανισμό σχηματισμού των θρόμβων και τα κριτήρια καθορισμού αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο.
Ο καθηγητής Γεροτζιάφας, έχει εξηγήσει σε ομιλίες του ότι η νόσος που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι αιματολογική- αγγειακή νόσος… «Σε δύο πρόσφατες μετα-αναλύσεις που περιελάμβαναν 49 μελέτες και συνολικά 18.000 νοσηλευόμενους ασθενείς, φλεβική θρόμβωση εμφάνισε το 17% των ασθενών και συγκεκριμένα το 7% των ασθενών σε απλές κλίνες COVID-19 και το 28% των ασθενών σε ΜΕΘ COVID-19. Οι θρομβώσεις αυτές συνέβησαν ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς λάμβαναν τη συνιστώμενη αντιθρομβωτική προφυλακτική αγωγή, γεγονός που καταδεικνύει ότι η συνιστώμενη δόση δεν ήταν ικανή να εξαλείψει τον κίνδυνο θρομβώσεων».
Μέχρι να εντοπιστεί ο ακριβής μηχανισμός δημιουργίας του σπάνιου συνδρόμου που οδηγεί στο θάνατο κάποιους, καλό είναι να έχουμε κατά νου τις οδηγίες της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας:
Το σύνδρομο VIPIT εμφανίζεται με ζάλη ή/και έντονη κεφαλαλγία, διαταραχές όρασης, κοιλιακό ή θωρακικό άλγος, δύσπνοια, οίδημα ή/και ερυθρότητα ενός ποδιού, ωχρότητα και ψυχρότητα άκρου. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως μετά από 5 ως 24 ημέρες από τον εμβολιασμό και πρέπει να μάς οδηγούν άμεσα σε νοσοκομείο.