Προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στις κρίσιμες ηλικίες

Προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στις κρίσιμες ηλικίες

Οι άνω των 60 ετών είναι οι πλέον ευάλωτοι σε βαριά νόσηση και θάνατο από Covid-19, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Τη διστακτικότητα του συνόλου του πληθυσμού άνω των 60 ετών, να προχωρήσουν σε μαζικούς εμβολιασμούς για τη νόσο Covid-19, καταγράφουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως γίνεται φανερό από τα δεδομένα, το πολύ 2 στους 3 ανθρώπους των ηλικιών αυτών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές. Εξαίρεση αποτελεί η ηλικιακή ομάδα των 75-79 ετών, καθώς έχει εμβολιαστεί το 76%, ωστόσο και αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το 90-95% που καταγράφεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά τις ηλικίες άνω των 60 ετών. 

Υπενθυμίζεται ότι οι άνω των 60 ετών είναι οι πλέον ευάλωτοι στη βαριά νόσηση και στον θάνατο από Covid-19. Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία για νόσο Covid-19 «δεν μειώνεται με τον ρυθμό που θέλουμε», γεγονός που αποδίδεται στις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των ατόμων μεγάλης ηλικίας. Συνέπεια αυτού, είναι ότι πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο». https://www.youtube.com/embed/L7YMTd9nJto?rel=0&showinfo=1&start=1108&hl=en-US

Ένας επιπλέον λόγος που αποτρέπει ενδεχομένως ορισμένα άτομα άνω των 60 ετών να προχωρήσουν σε εμβολιασμό, είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ανοίξει η διαδικασία των εμβολιασμών κατ’ οίκον. Απαντώντας σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι «τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε πως θα γίνει ο σχεδιασμός» για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον. 

Στον σχεδιασμό αυτό, αναμένεται να παίξει ιδιαίτερο ρόλο το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «με τα μονοδοσικά εμβόλια της J&J είμαστε σε ένα πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης. Όσα έχουν έρθει τα χρησιμοποιούμε».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας

→ Στους 85 και άνω, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού, αυτό θα ανέλθει στο 67%.

 Στους 80-84, το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό θα ανέλθει στο 70%.

 Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 81,75%.

 Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό θα ανέλθει στο 76%.

 Στους 65-69, το 57,5% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού, το ποσοστό θα ανέλθει στο 76,35%.

 Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 59% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού, θα φτάσουν στο ποσοστό 70,5%.

Αίσθηση προκαλεί και η μικρή μέχρι στιγμής συμμετοχή στον εμβολιασμό, των ατόμων μικρότερης ηλικίας, όπως είναι οι 50-59 ετών. Τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι:

  • Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 40,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 66%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 41,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό θα ανέλθει στο 61%.

Επίσης, στην ηλικιακή ομάδα 45-49, το 26% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 56%.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για υψηλό ρυθμό εμβολιασμών, ωστόσο –όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας– μέχρι το τέλος Μαΐου ανοσία από το εμβόλιο θα έχει μόλις 1 στους 5 πολίτες της χώρας (δηλαδή ποσοστό 20%). Σημειώνεται ότι ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε στην ενημέρωση της Δευτέρας ότι «περισσότεροι από 3.250.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31% και περισσότεροι από 1.800.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που είναι στο 17,2%».

πηγη