Το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης στη μάχη για έλευση τουριστών από Ρωσία και Βρετανία

Το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης στη μάχη για έλευση τουριστών από Ρωσία και Βρετανία

Στη μάχη για να επισκεφθούν την Ελλάδα ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από την Ρωσία και την Μεγάλη Βρατενία. 

Όλο το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης μπαίνει στη μάχη για την άρση του απαγορευτικού που έχουν θέσει μεγάλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ρωσία για την έλευση τουριστών, χωρίς περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι η ανάταξη της οικονομίας μετά από ενάμισι χρόνο πανδημίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τουριστικό εισόδημα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για να πείσει τις ηγεσίες των δύο χωρών να άρουν τους περιορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, πέραν των διμερών και λοιπών διπλωματικών θεμάτων, στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας στο Τότσι, ο κ. Δένδιας προτίθεται να μεταφέρει στον ομόλογό του το μήνυμα ότι η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία του κ. Δένδια έρχεται σε συνέχεια της επαφής που είχε προ ημερών ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας με την Ρωσίδα ομόλογό του κ. Πόποβα, προκειμένου να πειστεί η Ρωσία να μεταβάλλει στάση.

Βεβαίως, σε αντίθεση με το Λονδίνο, η Μόσχα δεν έχει επιβάλλει καραντίνα στους Ρώσους τουρίστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, αλλά δεν αίρει τους περιορισμούς στον αριθμό των επιβατών από και προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας.

Η ρωσική ηγεσία φέρεται να υποστηρίζει ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας δεν έχει φτάσει ακόμα σε όρια ασφαλείας. Ωστόσο, πολλοί στην κυβέρνηση, συνδέουν τη στάση της αυτή, με τη γενικότερη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Πούτιν έναντι της Ε.Ε, τόσο για ζητήματα γεωπολιτικής σημασίας, όσο όμως και για τη στάση της έναντι του ρώσικου εμβολίου SputnikV.

Οι προσπάθειες της Αθήνας, πάντως, θα συνεχιστούν και μετά τον κ. Δένδια, τη σκυτάλη θα πάρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος θα έχει συνάντηση τις επόμενες μέρες με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών κ. Σαβέλιεφ.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, πέραν του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, ενεργή παρουσία στις διαβουλεύσεις φαίνεται ότι έχει εσχάτως ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, προκειμένου να πειστεί το Λονδίνο, αν μη τί άλλο, να μην αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως «ενιαία περιφέρεια», αλλά ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Να άρει, δηλαδή, την υποχρεωτική καραντίνα για όσους Βρετανούς επιστρέφουν από περιοχές και νησιά, με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Σε ανάλογη ρύθμιση, άλλωστε, είχαν καταλήξει οι δύο χώρες, το περσινό καλοκαίρι.

πηγη