Ο «καυτός Ιούνιος» για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Ο «καυτός Ιούνιος» για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων
Βασίλης Σκουρής
Βασίλης Σκουρής

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις – Η πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο Πρόεδρο και το Oruc Reis που …καιροφυλακτεί!

Σε περίοδο «ταραγμένων νερών» εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο μήνας που έρχεται αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «καυτός» για την διπλωματία και τις εξελίξεις στην περιοχή.

31 ΜΑΪΟΥ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Ο Νίκος Δένδιας έχει απευθύνει πρόσκληση στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Αθήνα στις 31 Μαΐου και αναμένεται η οριστικοποίηση της ημερομηνίας από την τουρκική πλευρά. Η επίσκεψη Τσαβούσογλου αποτελεί ανταπόδοση της περιπετειώδους επίσκεψης Δένδιας στην Άγκυρα, είναι όμως αμφίβολο εάν θα αποκλιμακώσει την ένταση που είχε δημιουργηθεί τότε, καθώς ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε σηκώσει το γάντι και είχε απαντήσει πολύ σκληρά στον τούρκο ομόλογό του. Το μικρό χρονικό διάστημα που έχει περάσει, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν επιτρέπει από τους δυο υπουργούς Εξωτερικών να αποστούν του τρόπου που εξέφρασαν τις θέσεις τους και της σκληρής αντιπαράθεσης που είχαν στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους, ακόμα και αν το ήθελαν-αν και ελπίζεται ότι οι τόνοι θα είναι χαμηλότεροι. Το ενδιαφέρον είναι στο πιθανό ενδεχόμενο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου, όπως έπραξε ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Νίκο Δένδια, αλλά και από το εάν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μεταφέρει μήνυμα του προέδρου του στον έλληνα πρωθυπουργό.

14 ΙΟΥΝΙΟΥ-ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Στις 14 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, από την οποία θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Από το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής, επίσης, θα διαμορφωθεί και το κλίμα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ; Εφόσον οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν έως τότε το επιτρέψουν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο. Στο παρασκήνιο, άλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντείνονται οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή. Τέλος, στο περιθώριο της Συνόδου, δεν αποκλείεται να υπάρξει και ολιγόλεπτη συνάντηση –ή, έστω, ένας χαιρετισμός- του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο αμερικάνο πρόεδρο.

24-25 ΙΟΥΝΙΟΥ-ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιολογείται η συμπεριφορά της Τουρκίας, ώστε να διαμορφωθεί η θετική ατζέντα μεταξύ των δυο πλευρών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγείται ήδη την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν βελτιωθεί το κλίμα, γεγονός που δείχνει το κλίμα που επικρατεί για την Άγκυρα στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι το προσφυγικό, αλλά και συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης. Το θέμα της σύνδεσης των θεμάτων αυτών με τα ελληνοτουρκικά είναι από τις βασικές προκλήσεις για την Αθήνα.

ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΪΣ: Στο τέλος του Ιουνίου λήγει το εξάμηνο που το Oruc Reis διενεργεί έρευνες εντός τουρκικών χώρων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εάν η Άγκυρα θελήσει να «δείξει τα δόντια της» στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή! Γεγονός που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

πηγη