Το αποτύπωμα της καταστροφής από την πυρκαγιά σε Κορινθία και Αττική [βίντεο]

Το αποτύπωμα της καταστροφής από την πυρκαγιά σε Κορινθία και Αττική [βίντεο]

Η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή είναι ανυπολόγιστες με περισσότερα από 72.000 στρέμματα παρθένου δάσους να έχουν γίνει στάχτη, ενώ έχουν καεί και οικήματα και εξοχικές κατοικίες.

Το βίντεο της ομάδας Droneas gr καταγράφει την εικόνα «κρανιού τόπος» που επικρατεί στο Αλεποχώρι, ένα από τα πιο γραφικά σημεία της Αττικής, μια ανάσα από την πρωτεύουσα.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα από τα μέτωπα σε Κορινθία και Δυτική Αττική είναι καλύτερη, παρά τις διάσπαρτες ενεργές εστίες, ωστόσο οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Σε σοκ παραμένουν πολλοί κάτοικοι που βρέθηκαν απροστάτευτοι μπροστά στην πύρινη κόλαση.

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ”, οκτώ (8) Α/Φ, οκτώ (8) PZL, δύο (2) Ε/Π και ακόμη δύο (2) Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν: δύο (2) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παραφωνία μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος, χθες, έριξε τις ευθύνες για την τεράστια καταστροφή στους ιδιοκτήτες οικοπέδων, στην… κακοκαιρία και στη χρονική συγκυρία, επειδή η φετινή πρώτη δασική πυρκαγιά ήρθε πριν τις 25 Μαΐου οπότε αναπτύσσονται τα μισθωμένα εναέρια μέσα, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστό πως στη χώρα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και έντονοι άνεμοι πολύ πριν από την επίσημη «κήρυξη» της αντιπυρικής περιόδου.

Η δε δήλωση περί «ατυχίας» του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας προκάλεσε μπαράζ επικρίσεων από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πυρά από την αντιπολίτευση. Τέλος, κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκαν χθες στις πληγείσες περιοχές για να ενημερωθούν τις εξελίξεις.

πηγη