Κορονοϊός: Εμβολιασμοί – εξπρές στο Μπορντό της Γαλλίας, λόγω «ανησυχητικής» μετάλλαξης

Φωτ. Αρχείου

Οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 ετών στην περιοχή αυτή και στις γειτονικές της και μάλιστα «αν είναι δυνατόν, μέσα στο Σαββατοκύριακο ή, στη χειρότερη περίπτωση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι μιας συνοικίας του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν γρήγορα και χωρίς προϋποθέσεις, αφού εντοπίστηκε εκεί μια εστία μιας «ανησυχητικής» παραλλαγής του νέου κορoνοϊού.

Αφού ξεκίνησαν, σήμερα, τα μαζικά τεστ στη συνοικία Μπακαλάν, στα βόρεια της πόλης, οι υγειονομικές αρχές ζήτησαν να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι άνω των 18 ετών στην περιοχή αυτή και στις γειτονικές της και μάλιστα «αν είναι δυνατόν, μέσα στο Σαββατοκύριακο ή, στη χειρότερη περίπτωση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», εξήγησε ο Πατρίκ Ντεαΐλ, ο επιστημονικός και ιατρικός σύμβουλος των τοπικών υγειονομικών αρχών.

Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια οι αρχές σκέφτονται να επεκτείνουν τον εμβολιασμό σε όλη την πόλη.

Ο Ντεαΐλ εξήγησε ότι η παραλλαγή αυτή έχει εντοπιστεί και στο παρελθόν στη Γαλλία, όμως ήταν πολύ σπάνια μέχρι τώρα. «Πρόκειται για μια παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος (VoC), δηλαδή ανησυχητική, όπως ήταν για παράδειγμα η αγγλική και η ινδική. Το στέλεχος είναι το αγγλικό, αλλά με μια μετάλλαξη. Είναι γνωστή, την έχουμε δει και στο Ιλ ντε Φρανς», την περιοχή του Παρισιού, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ντεαΐλ, όμως, μέχρι σήμερα δεν είχαν εντοπιστεί εστίες στον πληθυσμό, όπως αυτή του Μπακαλάν. Προς το παρόν έχουν βρεθεί θετικοί 46 άνθρωποι – χωρίς να υπολογίζονται τα αποτελέσματα των σημερινών τεστ.

Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν είχε εμβολιαστεί και κανείς δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί, αφού όλοι είχαν ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί.

«Δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η παραλλαγή αυτή είναι ανθεκτική στα εμβόλια mRNA», όπως αυτά της Pfizer ή της Moderna, σχολίασε.

Η παραλλαγή αυτή, ωστόσο, που αποκαλείται VOC 20I/484K, φέρει μια μετάλλαξη που οι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η μετάλλαξη αυτή υπάρχει στη νοτιοαφρικάνικη και τη βραζιλιάνικη παραλλαγή.

πηγη