Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Κορινθία – Στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Κορινθία - Στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα 

ΚΟΙΝΩΝΙΑΜάνος Τσαλδάρης / Εφ.Συν.21.05.2021, 07:49

Στάχτη έχουν γίνει δεκάδες σπίτια και περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους και προστατευόμενων περιοχών Natura στα Γεράνεια Ορη μεταξύ Αττικής και Κορινθίας από το πέρασμα του πύρινου μετώπου δεκάδων χιλιομέτρων.

Απεγνωσμένοι και σοκαρισμένοι είναι εκατοντάδες μόνιμοι και περιστασιακοί κάτοικοι, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους ή σε συγγενείς, αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τις εκκενώσεις δέκα οικισμών. Σημειώνεται ότι τα μηνύματα από το 112, που χρησιμοποιήθηκε χθες τρεις φορές, δεν έφτασαν σε όλους.

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ολονύχτια ήταν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία η εικόνα να είναι σχετικά βελτιωμένη σε σύγκριση με τη νύχτα.

Ωστόσο, η πυρκαγιά παραμένει σε πλήρη εξέλιξη με αρκετές μεγάλες διάσπαρτες εστίες προς τα Μέγαρα να ανησυχούν την πυροσβεστική, κυρίως στις περιοχές Χάνι, Δερβένι, Πευκενέα, Αιγειρούσες και και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι.

Οι εστίες παραμένουν πολλές και ενεργές, όπως και όλο μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς, αλλά όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν συνολικά 12 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, που συνδράμουν από αέρος πραγματοποιώντας ρίψεις νερού.

Στην περιοχή επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της πυροσβεστικής και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος».

Έκτακτη ενημέρωση για τις εξελίξεις θα δώσει σήμερα στις 09:30 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος χθες επιχείρησε να παρουσιάσει μία εικόνα της γενικής κινητοποίησης, χωρίς όμως να κάνει αναφορά για το τι έγινε την νύχτα της Τετάρτης και επεκτάθηκε δραματικά η φωτιά.

Ωστόσο, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για επιδεικτική ολιγωρία και επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης τονίζοντας ότι μπήκαμε απροετοίμαστοι στην αντιπυρική περίοδο.

πηγη