Ελλάδα & Τουρκία: Μια Έρευνα

Το Σάββατο 15/5 στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η διαΝΕΟσις και το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσαν διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις απόψεις των Ελλήνων και των Τούρκων για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ σχεδίασε μια έρευνα κοινής γνώμης που καταγράφει τις στάσεις και τις απόψεις των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά θέματα και τις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία έτρεξε ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Έλληνες και Τούρκοι την ίδια χρονική περίοδο, απάντησαν στις ίδιες ερωτήσεις, για το πώς βλέπουν οι μεν τους δε, πόσα ξέρουν οι μεν για τους δε, πού συμφωνούν και πού διαφωνούν στα θέματα των διμερών σχέσεων, πόσο μοιάζουν, πόσο διαφέρουν. Με τη στήριξη της διαΝΕΟσις, η έρευνα αυτή έτρεξε από την εταιρεία ερευνών MRB στην Ελλάδα και τον ερευνητικό οργανισμό KONDA στην Τουρκία.

Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος από τη διαΝΕΟσις συμμετείχαν:

• ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ

• ο Δημήτρης Α. Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος MRB Hellas

• ο Γιάννης Γρηγοριάδης, Αν. Καθηγητής, Bilkent University – Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ

• η Όγια Γιεγιέν, από το Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί και

• η Evren Balta, Καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Όζγιεγκιν και senior scholar στο Istanbul Policy Center

πηγη