Φυλακές στο έλεος της πανδημίας

Φυλακές στο έλεος της πανδημίας

11.200 κρατούμενοι και 2.300 σωφρονιστικοί υπάλληλοι παραμένουν στη συντριπτική πλειονότητά τους χωρίς τεστ και εμβόλια, ενώ συνεχίζονται οι περιορισμοί στα επισκεπτήρια και στις μεταγωγές.

«Μένουμε απομονωμένοι», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στις φυλακές της χώρας, όπου διαβιούν περισσότεροι από 11.200 κρατούμενοι, αν και η χωρητικότητά τους επιτρέπει μόλις 9.400.

Στα περίκλειστα καταστήματα κράτησης τα ανοιχτά επισκεπτήρια εξακολουθούν να απαγορεύονται με πρόσχημα την πανδημία και οι κρατούμενοι όχι μόνο στερούνται την επικοινωνία με τα οικεία τους πρόσωπα, που αποτελούν τον μόνο σύνδεσμό τους με τον έξω κόσμο, αλλά και οτιδήποτε θα μπορούσαν αυτά να τους παρέχουν (τρόφιμα, είδη υγιεινής) και αναγκάζονται να τα αγοράζουν πολύ ακριβότερα.

Η πολιτική της αδιαφορίας που ακολουθήθηκε από την αρχή όσον αφορά γάντια, αντισηπτικά και μάσκες, παρά τα υπέρογκα ποσά που κατασπαταλά η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής με απευθείας αναθέσεις, συνεχίστηκε με τα ελάχιστα (και πάντα μετά την εμφάνιση κρουσμάτων) τεστ για τον κορονοϊό και τώρα με τα ακόμα πιο ελάχιστα εμβόλια. Για την ακρίβεια, οι μόνοι που έχουν εμβολιαστεί είναι κάποιοι κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι στις φυλακές Κορυδαλλού, και αυτοί εξαιτίας… του χιονιά: η έντονη κακοκαιρία που έπληξε τον περασμένο Φεβρουάριο την Αττική είχε αποτέλεσμα την αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών και για να μην πεταχτούν τα εμβόλια αξιοποιήθηκαν σε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού.

Η ανάλγητη στάση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής ανάγκασε την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (που αριθμεί 2.300 υπαλλήλους), ύστερα από πέντε εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων, να απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό διεκδικώντας το αυτονόητο: εμβολιασμούς προσωπικού και κρατουμένων.

«Οπως γνωρίζετε, οι φυλακές αποτελούν κλειστές δομές στις οποίες ο πληθυσμός τους χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κλειστός πληθυσμός. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιους λόγους στη χώρα μας ΔΕΝ γίνονται εμβολιασμοί τουλάχιστον στις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων και κρατουμένων. Οπως επίσης, δεν κατανοούμε το οξύμωρο να μην έχουν ήδη εμβολιαστεί οι ελάχιστοι μόνιμοι υγειονομικοί υπάλληλοι των φυλακών, τη στιγμή μάλιστα που όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, έχει ήδη εμβολιαστεί», σημείωνε από τις 16 Απριλίου η Ομοσπονδία στην επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, καμία μέριμνα δεν πάρθηκε για τις φυλακές. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι εμβολιάζονται με τον γενικό πληθυσμό και προτεραιότητα δόθηκε μόνο σε συγγενείς και οικείους των κυβερνώντων.

Καραντίνα

Επιλεκτικές είναι και οι αποφάσεις για τους κρατούμενους που μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα, αν χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλη φυλακή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κρατούμενης που έμεινε 14 μέρες καραντίνα στον Κορυδαλλό λόγω δικαστηρίου και στη συνέχεια έμεινε άλλες 14 μέρες στη Θήβα. Ετσι, έχασε συνολικά ένα μήνα μεροκάματα. Αντιθέτως, ο κρατούμενος Γιάννης Λαγός υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ και δεν έμεινε σε απομόνωση στις φυλακές Δομοκού. Το ίδιο και ο Μένιος Φουρθιώτης. Αλλά δεν επιτρέπεται σε άλλους κρατούμενους να κάνουν μοριακό τεστ, παρόλο που ζητούν να το πληρώσουν.

Ειδικά στη Θήβα οι κρατούμενες σε καραντίνα είναι τελείως απομονωμένες καθώς τα καρτοτηλέφωνα είναι χαλασμένα και κόβεται η γραμμή. Την ίδια στιγμή η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών υπολειτουργεί: αιτήσεις εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκατοντάδες τηλεφωνήματα μένουν αναπάντητα και είναι σχεδόν αδύνατον να ενημερωθούν οι κρατούμενοι για την υπόθεσή τους. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναγκάστηκε να κάνει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για αίτηση κρατούμενης που εκκρεμεί από τις 21.2.2020 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική απάντηση από την ΚΕΜ.

Παράλληλα, απευθυνόμενη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, η Πρωτοβουλία ρωτά: α) αν σκοπεύουν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό κρατουμένων και σωφρονιστικών και, αν ναι, πότε, β) με ποιο σκεπτικό εξακολουθεί να ισχύει για τους κρατούμενους η εξαίρεση δικαιωμάτων από τη στιγμή που έχουν αρθεί οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί για τον γενικό πληθυσμό, γ) ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές όπου η κοινωνική απόσταση είναι αδύνατη, και δ) αν, μετά από σωρεία αναθέσεων, υπάρχει προγραμματισμός για συστηματικά τεστ Covid-19 στους κρατούμενους.

ΠΗΓΗ