Τα μουσεία γιορτάζουν και κοιτούν προς το μέλλον

Τα μουσεία γιορτάζουν και κοιτούν προς το μέλλον

Το επίκαιρο θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση».

Τα μουσεία ανοίγουν σταδιακά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, να προσελκύσουν τους επισκέπτες, να σχεδιάσουν το μέλλον, αφού επεξεργαστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σε αυτό το κλίμα γιορτάζεται σήμερα, Τρίτη 18 Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, που έχει καθιερώσει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), και το επίκαιρο θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση».

Οπως επισημαίνει το ΙCOM, το 2020 η κρίση του Covid-19 έπληξε περισσότερο από κάθε άλλον τον χώρο του πολιτισμού «με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον».

● Για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 90 και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM. Τιμώμενο είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και σήμερα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται εκεί για να εγκαινιάσει την κεντρική επετειακή έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21». H ψηφιακή ξενάγηση φωτίζει, μέσα από ιστορίες 80 τεκμηρίων, αθέατες πλευρές της Επανάστασης και η 3600 περιήγηση δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τον τρόπο ζωής, τα γεγονότα, τον οπλισμό του Αγώνα και τον επαναστατικό Τύπο.

Διονύσιος Τσόκος, «Ο Ορκος», 1849 από την έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ‘21» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

● Αποδίδεται στο κοινό η «Οικία της Ευρώπης» στη Σπάρτη, μετά την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης. Σήμερα αρχαιολόγοι και συντηρητές της Εφορείας Λακωνίας υποδέχονται τους επισκέπτες προκειμένου να τους ξεναγήσουν στον χώρο, να παρουσιάσουν τις εν εξελίξει εργασίες συντήρησης των δύο περίφημων ψηφιδωτών δαπέδων «Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ο Ορφέας ως γητευτής ζώων» και να μιλήσουν για το σημαντικό εργαστήριο της ρωμαϊκής Σπάρτης.

«Η αρπαγή της Ευρώπης», ψηφιδωτό στην «Οικία της Ευρώπης», Σπάρτη

● Σήμερα ανοίγει τις πύλες του για το κοινό και το ανακαινισμένο Μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου (Mαυρομιχάλη 6). Λόγω του περιορισμού του αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους, τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η έκθεση στο Μέγαρο περιλαμβάνει εικόνες, ξυλόγλυπτα και τέσσερα ξυλόγλυπτα τέμπλα (μέσα του 18ου-αρχές του 19ου αιώνα), της συλλογής Λοβέρδου.

● Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη ανοίγει τον διάλογο για την επίδραση της πανδημίας στη ζωή μας με ένα βίντεο με γλυπτό που απεικονίζει σκηνές από τη ζωή στη φύση και καλεί το κοινό να μοιραστεί τις σκέψεις του για όσα του έλειψαν την περίοδο της πανδημίας. Οι απαντήσεις θα συγκεντρωθούν στο mbp.education@mbp.gr και θα αποτελέσουν το θέμα ψηφιακής έκθεσης-βίντεο που θα οργανώσει το μουσείο με εκθέματά του.

● Οι διαδικτυακοί επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης μπορούν να παρακολουθήσουν την ψηφιακή εφαρμογή «Εικονική περιήγηση στο Μουσείο Ακρόπολης», ένα σφαιρικό βίντεο 3600 που προσφέρει την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του. Αν πάλι επιλέξετε να τιμήσετε το μουσείο με τη φυσική σας παρουσία, σήμερα η είσοδος είναι ελεύθερη στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Στην αρχαιολογική ανασκαφή οι αρχαιολόγοι θα απαντούν στα ερωτήματά σας.

● Οι συλλογές των πολιτιστικών φορέων του Δήμου Αθηναίων δικτυώνονται και παρουσιάζουν μια ψηφιακή δράση για όλους. Τι σχέση έχει η βιομηχανική κληρονομιά με την τέχνη; Πώς συνδέεται ο Πλάτωνας με τους Σαρακατσάνους και το περιοδικό «Ευτέρπη» με την Ακρόπολη; Αλήθεια, η Μαρία Κάλλας επισκέφτηκε τη Δημοτική Πινακοθήκη κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος το παλιό εργοστάσιο καπέλων Πουλόπουλου; Ανακαλύψτε τις απαντήσεις στο http://www.imdcityofathens.gr.

● Οι πέντε χώροι του MOMus στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα περιμένουν τους επισκέπτες με επτά νέες αλλά και παλαιότερες παραγωγές, τις δημιουργίες 200 και πλέον καλλιτεχνών, και δωρεάν είσοδο έως και την Παρασκευή 21 Μαΐου. Συγκεκριμένα, συνεχίζονται οι εκθέσεις «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών. «Together, So Far So Close» στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και «Anthropause» στο Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εκτός από τις μόνιμες συλλογές του παρουσιάζει βιντεοπροβολές των Larissa Sansour – Soren Lind και της Μαρίας Ζερβός καθώς και την ομαδική έκθεση «When The Present is History / Οταν το παρόν είναι ιστορία» (από 21/5). Τέλος, οι επισκέπτες του Μουσείου Αλεξ Μυλωνά στην Αθήνα, εκτός από τα έργα της γλύπτριας Αλεξ Μυλωνά, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη νέα έκθεση-παραγωγή «Takis – Ενεργειακοί Τόποι».

πηγη