Έξαλλος ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την «αθηναϊκή μετάλλαξη»

Έξαλλος ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την «αθηναϊκή μετάλλαξη»

«Δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη, είναι νιγηριανή» τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης βάζοντας «φρένο» στην ανεπίσημη ονομασία.

Το «βάπτισμα» της «αθηναϊκής μετάλλαξης» εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ελληνική μετάλλαξη, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για αυτόν τον όρο και επισήμανε ότι υπάρχει από τον Φεβρουάριο. Έκανε μάλιστα λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία».

«Απομονώθηκε στην Νιγηρία, δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα τον Φεβρουάριο» είπε ο κ. Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. «Δεν είναι δόκιμο να λέμε τοποθεσίες» σημείωσε.

«Δεν ξέρω από πού ονομάστηκε αθηναϊκή μετάλλαξη, η επιστημονική κοινότητα δεν θα το υιοθετήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο ερώτημα πώς προέκυψε η ονομασία, ο επίκουρος καθηγητής απάντησε: «Εγώ το άκουσα από εσάς, από τα ΜΜΕ».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, «είναι viral under invstegation αυτή τη στιγμή την μελετάμε, αυξάνεται, βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως».

Πόσα κρούσματα υπάρχουν; «Περισσότερα από 1.000» απάντησε, ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, είναι στοχευμένη». «Δεν χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της συχνότητας της μετάδοσης» εξήγησε ο καθηγητής.

«Δεν αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση» καθησύχασε ο ίδιος, και επισήμανε πως «θέλουμε λίγο χρόνο ακόμα για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα».

Παρείχε, τέλος, περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας πως «δεν χρειάστηκε να πάνε σε νοσοκομείο και μιλάμε για γηραιό πληθυσμό». «Γενικά δεν μας πολυαπασχολεί σε αυτή τη φάση, αλλά δεν την υποτιμούμε κιόλας» ξεκαθάρισε ο κ. Μαγιορκίνης.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599z13k7203jqd&playlistId=v-cbg72wl2e7i9-se

ΠΗΓΗ