Επανεκκίνηση δραστηριοτήτων – Το χρονοδιάγραμμα

Επανεκκίνηση δραστηριοτήτων - Το χρονοδιάγραμμα

Από σήμερα επαναλειτουργούν βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για χαλάρωση των μέτρων και σταδιακή επιστροφή σε μια κανονική ζωή που θα μπορεί να δικαιολογήσει και το αλόγιστο άνοιγμα του τουρισμού. 

Από σήμερα επανεκκινούν και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ), πάντα με τη διενέργεια self-test μια φορά την εβδομάδα -προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται σε self test.

Παράλληλα, από σήμερα επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή).

Ξεκινούν επίσης οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Ακολουθούν:

  1. 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά και οι υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές, με πληρότητα 75%.
  2. 24 Μαΐου τα ΟΠΑΠ PLAY, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο
  3. 28 Μαΐου τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθρους χώρους, μόνο με καθήμενους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.
  4. 31 Μαΐου: α) Γυμναστήρια: Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τ.μ.- 2 self tests στους εργαζόμενους, β) Υπηρεσίες ευεξίας: Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής, γ) Catering, χώροι δεξιώσεων κλπ.:Σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης
  5. 7 Ιουνίου: α) Οίκοι ανοχής, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020, β) Όταν το 50% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο:
  • Εστίαση: Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας
  • Λούνα παρκ-εμποροπανηγύρεις κλπ.: Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου
  • Παιδότοποι: Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο
  • 1η Σεπτεμβρίου: Εμπορικές εκθέσεις, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο

Ποιοι υποχρεούνται να κάνουν self test

Aπό σήμερα, απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας. Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.

Εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε self-test υποχρεούνται να προχωρήσουν όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια και τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, στις σχολές οδηγών.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.

πηγη