Ελλάδα: Με Krivokapić, Brnabić και Dodik συναντήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, είχε σειρά επαφών με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Πρώτα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić.

Κατά την συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας και οι προσπάθειες αναζωογόνησης των οικονομιών στην μετά COVID εποχή, καθώς και για τις δυνατότητες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επεσήμανε στον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου ότι η Ελλάδα είναι σταθερά προσανατολισμένη, ήδη από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης του 2003, στη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Τόνισε ότι είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να διασφαλίσει στις χώρες της περιοχής πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Ωστόσο για την ένταξή τους, στην ΕΕ, είναι απαραίτητη η τήρηση των κριτηρίων που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες.

Ο Zdravko Krivokapić ευχαρίστησε την Ελληνίδα Πρόεδρο για τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου και επανέλαβε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί για την διεύρυνση των διμερών σχέσεων.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών. Συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, αλλά και στον τουρισμό, σε συνδυασμό με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας και την έξοδο από την υγειονομική κρίση.

Η Πρόεδρος τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και, συνολικά, των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ana Brnabić υπογράμμισε την στρατηγική συνεργασία που υφίσταται μεταξύ των δύο χωρών και ευχαρίστησε την Ελληνίδα Πρόεδρο για τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας. Τόνισε επίσης ότι η σερβική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων οικονομικής συνεργασίας που θα προκύψουν μετά το τέλος της πανδημίας.

Τέλος η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Milorad Dodik.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας και εξέφρασαν την ελπίδα για γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα, που θα επιτρέψει και την οικονομική ανάκαμψη. Τόσο η κυρία Σακελλαροπούλου, όσο και ο Milorad Dodik υπογράμμισαν τις άριστες διμερείς σχέσεις, ενώ επισήμαναν ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση τους, ειδικά στο οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της πορείας ένταξης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζουμε, ανέφερε, τις προσπάθειες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται μπορεί να μην είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι απαραίτητες.

Ο Milorad Dodik εξέφρασε την ελπίδα ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του θα επιταχυνθεί και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πάγια και σταθερή υποστήριξη της./ibna