Συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τη μεγάλη εκκρεμότητα, δηλαδή την κύρωση από τη Βουλή των τριών συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογό του.

Από τις συναντήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πρόσωπα από το εξωτερικό που επισκέπτονται την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ασφαλώς ξεχωρίζει η σημερινή με τον Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα βρίσκεται σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα για το Φόρουμ των Δελφών και θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη στις 16.00 στο μέγαρο Μαξίμου. Αναφερόμενη στην ατζέντα της συνάντησης αυτής, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε δηλώσει ότι «προφανώς η διμερής συνεργασία και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκονται στην ατζέντα».

Η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός είχε υποδεχτεί τον κ. Ζάεφ στην Αθήνα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου είχε παραθέσει γεύμα προς τιμήν του, και η υποδοχή αυτή είχε επισφραγίσει με τον πιο επίσημο τρόπο τη στροφή του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μακεδονικό. Είχε επισφραγίσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο θα τηρήσει μια υπογεγραμμένη συμφωνία, αλλά θα τηρήσει και το πνεύμα της συμφωνίας αυτής που δεν είναι άλλο από την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Μάλιστα ο Ζ. Ζάεφ -ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για το συνέδριο του «Economist»- είχε δηλώσει τότε στο euronews ότι ο κ. Μητσοτάκης «έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος», επιβεβαιώνοντας έτσι τη μετεκλογική αλλαγή στάσης του τελευταίου.

Τώρα που θα πραγματοποιηθεί η σημερινή τους συνάντηση, η μεγάλη εκκρεμότητα για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι βέβαια η επικείμενη κύρωση στη Βουλή των τριών συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και ο λόγος που παραμένει εκκρεμότητα είναι ασφαλώς γιατί η ψηφοφορία αυτή αποτελεί και ένα μεγάλο εσωκομματικό κρας τεστ για τον πρωθυπουργό. Ως γνωστόν, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει αμφισβητήσει ανοιχτά το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει τις συμφωνίες όταν έρθουν στο Κοινοβούλιο.

Ομως είναι και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος -αν και από διαφορετική αφετηρία με τον τελευταίο και χωρίς να βάζει γενικότερο θέμα για το τι θα πράξει το κόμμα- προσανατολίζεται να απόσχει από την ψηφοφορία. Και υπάρχει βέβαια και το άγχος και η δυσφορία πολλών βουλευτών της Ν.Δ. στη βόρεια Ελλάδα σχετικά με το θέμα, και ειδικά όσων πρωταγωνιστούσαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Γι’ αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση εξακολουθεί να καθυστερεί να φέρει τις συμφωνίες προς κύρωση στη Βουλή, ενώ όλο αυτό το κλίμα προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ.

Πέρα όμως από τη συνάντηση αυτή, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα σειρά συναντήσεων στο μέγαρο Μαξίμου. Στις 10.30 θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς. Στις 12.30 θα δει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και στις 18.00 θα συναντηθεί με τον προεδρεύοντα του Συλλογικού Προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ. Αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δει την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδική για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, και τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβόκαπιτς.

πηγη