Νέο παραλήρημα Ακάρ: «Απαράδεκτοι» και επεκτατικοί οι Έλληνες

Νέο παραλήρημα Ακάρ: «Απαράδεκτοι» και επεκτατικοί οι Έλληνες

«Όσοι αποκαλούν την Τουρκία «επεκτατική», ας κοιτάξουν το χάρτη μεταξύ 1821 και 2020 και θα δουν ποιος είναι επεκτατικός», είπε μεταξύ άλλων, σε έναν νέο ποταμό δηλώσεων κατά της Αθήνας ο Χουλουσί Ακάρ.

«Αυτό είναι εντελώς λάθος, δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και την πρακτική, είναι απειλές! Περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να απαλλαγούν από αυτή τη ρητορική που κλιμακώνει την ένταση», δήλωσε ακόμη από τα τουρκο-ιρακινά σύνορα όπου βρέθηκε για τον εορτασμό του μπαϊραμιού μαζί με το τουρκικό στράτευμα, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία και προάσπιση των αδελφών μας στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο και των δικαιωμάτων τους. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, του δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά ποτέ δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο να καταπατηθούν. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία είδους παραχώρηση, κανείς να μην περιμένει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Ακάρ με το βλέμμα στην Αθήνα, κάλεσε τους «Έλληνες γείτονές μας να εγκαταλείψουν την προκλητική και απειλητική γλώσσα, τις ψευδείς και εσφαλμένες δηλώσεις».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις ενέργειες της ελληνικής διοίκησης και σχολίασε ότι «εμείς παρ’ όλα αυτά, έχουμε φτάσει στο σήμερα ακολουθώντας τις δικές μας πολιτικές με πείσμα και επιμονή, χωρίς να προκαλούμε, κάτι που άνοιξε το δρόμο για πολιτικές συνομιλίες. Προσδοκία μας είναι με τις διαβουλεύσεις από τη μία και τις συναντήσεις για την αποφυγή συγκρούσεων από την άλλη, να ξεκινήσουν και οι συναντήσεις τις επόμενες ημέρες για στρατιωτικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

►Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο, ο Ακάρ είπε ότι «είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς μας στο δίκαιο σκοπό τους και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε. Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά η σύσταση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτος. Ως Τουρκία έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και από την πλευρά μας, ως τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, θα συνεχίσουμε να εκτελούμε τα καθήκοντά μας».

►Για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος είπε ότι έχουν μια μακρά ιστορία και ότι βασίζονται σε κοινές αξίες. «Με αφετηρία αυτό, πρέπει να υπάρξει βελτίωση αυτών των σχέσεων, κάτι που θα είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές και ιδίως οι σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης θα εξασφαλίσουν σοβαρά οφέλη προς όλες τις χώρες και πλευρές. Εμείς έχουμε φέρει εις πέρας το καθήκον που μας αναλογεί σε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ελπίζουμε όλα τα μέρη να προσεγγίσουν το ζήτημα με την ίδια αντίληψη, ώστε οι σχέσεις μας να φτάσουν στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι το συντομότερο δυνατό».

Όσον αφορά στους S-400, ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κατανοήσουν ότι ήταν μία ανάγκη η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η μόνη μας έγνοια είναι η άμυνα και η πυραυλική θωράκιση της χώρας μας και του έθνους μας. Πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό και αντιληπτό. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας, είναι ένα σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο όταν εκτοξεύεται ένας πύραυλος και μια αεροπορική επίθεση. Αυτό δεν ενέχει επιθετική πτυχή. Το σύστημα δεν μπορεί να απειλήσει κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν αποτελεί κίνδυνο ή απειλή για κανέναν».

πηγη