Κουτρουμάνης: Τυπικά δεν καταργείται το 8ώρο, αλλά στην πράξη έχει ήδη καταργηθεί

Κουτρουμάνης: Τυπικά δεν καταργείται το 8ώρο, αλλά στην πράξη έχει ήδη καταργηθεί

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ανέλυσε και σχολίασε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι είναι ευάλωτοι όσο διευρύνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε την Τετάρτη το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με σημαντικές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, τη μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, τη θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης», τις προβλέψεις για τις γονικές άδειες, αλλά και τις τροποποιήσεις σε ζητήματα ωραρίου των εργαζομένων. Πολλές από τις εν λόγω διατάξεις, πάντως, και ιδίως εκείνες που αφορούν στο 8ωρο, συγκέντρωσαν τα πυρά αντιπολίτευσης και συνδικάτων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται συμψηφισμός υπερωριών εντός εξαμήνου με:

  • μικρότερο ωράριο
  • ή ρεπό
  • ή κανονική άδεια άλλη ημέρα.

Ακόμα, θεμελιώνεται πρόβλεψη για δυνατότητα 4ήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, ενώ θα θεωρείται άκυρη η απόλυση όσων εργαζομένων αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στην πρόταση του εργοδότη τους.

Κουτρουμάνης: Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές κι ατέλειωτες ώρες

Το μεγάλο θέμα του εργασιακού νομοσχεδίου είναι οι ατομικές συμβάσεις, εκτίμησε, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

«Με ατομικές συμβάσεις καθορίζονται οι εργασιακές σχέσεις. Πολλοί εργαζόμενοι υπέγραψαν ατομική σύμβαση, αποδέχθηκαν μείωση μισθού γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Όσο διευρύνονται οι ατομικές συμβάσεις και μειώνονται οι συλλογικές, θα υπάρχουν προβλήματα στην αγορά εργασίας. Ο εργαζόμενος θα είναι ευάλωτος και θα υποχωρεί για κρατά μια θέση εργασίας» τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διασφάλιση των εργαζομένων ώστε να μην απορρυθμιστεί κι άλλο η αγορά.

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα, ο άλλοτε υπουργός, ανέφερε ότι το μέτρο προσπαθεί να εφαρμοστεί από το 2011. «Πολύ χρήσιμο μέτρο, αρκεί να εφαρμοστεί σωστά» σχολίασε.

Ακόμα, εξήγησε, ότι εφόσον με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο διευρύνονται οι κλάδοι που θα μπορούν να δουλέψουν Κυριακή, οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται έξτρα τις μέρες που θα εργάζονται και Κυριακή.

Όσον αφορά το 8ωρο, ήταν ξεκάθαρος. «Τυπικά δεν καταργείται το 8ώρο. Αλλά στην πράξη έχει καταργηθεί το 8ώρο. Πολλοί εργαζόμενοι, κυρίως οι νέοι, δουλεύουν με πολύ χαμηλές αμοιβές ατέλειωτες ώρες» συμπλήρωσε.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599z13k7203jqd&playlistId=v-cbbut36ep9nd-sf

πηγη