Borrell: Δεν υπάρχει υποστήριξη στην αποσύνδεση Βόρειας Μακεδονίας Αλβανίας

Borrell: Δεν υπάρχει υποστήριξη στην αποσύνδεση Βόρειας Μακεδονίας Αλβανίας

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nikola Dimitrov και τον Υπουργό Εξωτερικών Bujar Osmani, συναντήθηκε σήμερα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell. Μετά το πέρας της συνάντησης Zaev και Borrell προέβησαν σε δηλώσεις.

«Επιτρέψτε μου να τονίσω και πάλι πολύ ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει υποστήριξη για «αποσύνδεση» – ούτε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε μεταξύ των κρατών μελών. Η Βόρεια Μακεδονία εκπλήρωσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και, όπως και για την Αλβανία, αξίζει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας χωρίς καθυστερήσεις», δήλωσε κατηγορηματικά ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

Ο Zoran Zaev εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες και τόνισε ότι αυτός και η αντιπροσωπεία είχαν μια σαφή αποστολή αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες, να μεταφέρουν το μήνυμα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας στους αξιωματούχους της ΕΕ ότι έχουμε εργαστεί σκληρά, παραδώσαμε και ότι θέλουμε να παραδώσουμε το δίκαιο μερίδιό μας στο μέλλον της Ευρώπης.

«Αναπνέουμε, ζούμε και μεγαλώνουμε με τις ευρωπαϊκές ιδέες και αξίες!» Και ξέρουμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αλλά ο ευρωπαϊκός. Δεσμευόμαστε για τις κοινές μας αξίες και για την εφαρμογή των προτύπων και κριτηρίων της ΕΕ. Και, δεν θέλουμε να σταματήσουμε και να περιμένουμε άλλο. Θέλουμε να προχωρήσουμε γιατί η πρόοδος είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος» δήλωσε ο Zaev.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι «δεν ζητάμε περισσότερα από όσα αξίζουμε, δηλαδή να πραγματοποιήσουμε την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη το συντομότερο δυνατό». Η Βόρεια Μακεδονία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και τώρα είναι η ώρα για την ΕΕ να τις εκπληρώσει, πρόσθεσε ο Zaev.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για τα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς τη Βόρεια Μακεδονία; Μπορούμε να μιλήσουμε για την Ευρώπη χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια; Οχι! Έχουμε αγωνιστεί σκληρά τις τελευταίες δεκαετίες και τον τελευταίο αιώνα για να βρούμε το δρόμο προς την ειρήνη και την ανοχή. Και τώρα είμαστε όλοι έτοιμοι να ενταχθούμε, να ονειρευτούμε μαζί και να επιτύχουμε μαζί» σημείωσε ο Zaev.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε ότι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι ένα μήνυμα ενθάρρυνσης για ολόκληρη την περιοχή και η απόσυρση, για τη Βόρεια Μακεδονία, θα είναι ένα μήνυμα αποθάρρυνσης για ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Το ξέρω αυτό και οι Ευρωπαίοι ηγέτες το γνωρίζουν. Ας δράσουμε ευρωπαϊκά μαζί και να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή πορεία» κατέληξε ο Zoran Zaev.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Josep Borrell  τόνισε ότι «είναι μια πολύ επίκαιρη συνάντηση γιατί μόλις χθες, είχαμε μια ενδιαφέρουσα και μακρά συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Σχετικά με τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων και τη συνεχή δέσμευσή μας στην περιοχή. Οι Υπουργοί Εξωτερικών, όλοι τους, επιβεβαίωσαν εκ νέου την ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της περιοχής».

Συνεχίζοντας ο Borrell δήλωσε ότι «υπήρξε ισχυρή υποστήριξη για τη σύγκληση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό. Γνωρίζουμε ότι περιμένατε για μεγάλο χρονικό διάστημα – ίσως και 16 χρόνια. Είστε η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην πόρτα της διεύρυνσης. Μπορώ όμως να σας πω ότι υπήρξε ισχυρή υποστήριξη από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών για την πρώτη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί».

«Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω το υψηλό επίπεδο ευθυγράμμισης με την εξωτερική μας πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Και για μένα, είναι πολύ σημαντικό να είστε πολύ θαρραλέοι – και μερικές φορές να πληρώνετε τίμημα – ευθυγραμμιζόμενοι με την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Το εκτιμούμε πολύ. Και καταλαβαίνω ότι είναι μια έκφραση της δέσμευσής σας στον ευρωπαϊκό δρόμο για τη χώρα σας» δήλωσε ο Borrell.

«Θέλω να επιμείνω σε αυτήν την άποψη, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να βασιστεί σε εμάς να την υποστηρίξουμε όταν πρόκειται για την εξεύρεση λύσης για να προχωρήσουμε στην ενταξιακή πορεία» κατέληξε ο Josep Borrell στις κοινές δηλώσεις με τον Zoran Zaev./ibna