31 Μαΐου: Πρόταση για επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα – Μόνο στο iEidiseis

31 Μαΐου: Πρόταση για επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα - Μόνο στο iEidiseis

Όλα τα μάτια στη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. «Στρώνεται το έδαφος» για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, πιθανόν και τετ α τετ του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικάνο πρόεδρο. Κρίσιμο και το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Ιουνίου.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι παρασκηνιακές επαφές για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», έχει προτείνει ως ημερομηνία της επίσκεψης την 31η Μαΐου και αναμένει την απάντηση του τούρκου ομολόγου του, αλλά και τις δεσμεύσεις της Άγκυρας ότι έως τότε δεν θα προβεί σε προκλήσεις στο Αιγαίο ή σε άλλες περιοχές, ώστε η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί και να μην υπάρξουν αναταράξεις.
Αθήνα και Άγκυρα, άλλωστε, ετοιμάζονται για έναν διπλωματικό μαραθώνιο, καθώς ακολουθούν δυο κρίσιμες Σύνοδοι Κορυφής, του ΝΑΤΟ (14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (24 και 25 Ιουνίου, επίσης στις Βρυξέλλες).

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί η ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθούν οι επόμενες κινήσεις της Ουάσιγκτον έναντι της Άγκυρας. Στο περιθώριο της Συνόδου, εφόσον πάει καλά η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου, δεν αποκλείεται να πραγματοποιεί και η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίζουν καθοριστικό διαμεσολαβητικό ρόλο. Η Αθήνα, άλλωστε, στο περιθώριο της Συνόδου, προσβλέπει και σε τετ α τετ (έστω ολιγόλεπτο) του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα μια πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου, άλλωστε, θα πρέπει να υπογραφεί η νέα συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται. Σε περίπτωση που η συμφωνία είναι πολυετής, όπως επιδιώκει η Ουάσιγκτον, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζητείται να επισκεφτεί την Αθήνα ο αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν , ώστε να ανακοινωθούν τα ανταλλάγματα και να πέσουν οι υπογραφές.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα κρίνει εν πολλοίς και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Ιουνίου, με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, όπως και η αναθεώρηση της προσφυγικής συμφωνίας.

πηγη