Το Κράτος να αποζημιώνει όσους εμφανίζουν σοβαρές παρενέργειες στα εμβόλια;

Απόφαση του ΣτΕ για τους φόρους και τα πρόστιμα που ...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

Πριν από πολλά χρόνια, το παιδάκι μιας φτωχής μετανάστριας εμφάνισε εγκεφαλίτιδα, μια πολύ σπάνια παρενέργεια από ένα παιδικό εμβόλιο. Επί 9 χρόνια έμεινε φυτό και τελικά κατέληξε.

Μια ομάδα δικηγόρων αποφάσισε να βοηθήσει νομικά τη δύστυχη μητέρα. Κατέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα σχολεία σώζει ζωές και δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν. 

Ωστόσο, υπάρχει πάντα η στατιστικώς εξαιρετικά σπάνια περίπτωση να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες, όπως στην προκειμένη περίπτωση. 

Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, οι δικηγόροι υποστήριξαν το Κράτος πρέπει να έχει μια ιδιόμορφη εγγυητική ευθύνη, και να αποζημιώσει τον παθόντα, διότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τον οδήγησε σε μια δυσανάλογη ατομική θυσία για το κοινό καλό. Με άλλα λόγια, υποστήριξαν ότι η εγγυητική ευθύνη τού Κράτους παράγεται ευθέως από τη συνταγματική διάταξη που προστατεύει την αξία του ανθρώπου.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο τους δικαίωσε, αλλά το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε την αγωγή κατόπιν εφέσεως του Δημοσίου, και προσέφυγαν με αναίρεση στο ΣΤΕ ελπίζοντας σε ανατροπή της εφετειακής απόφασης. Προχτές το ΣτΕ αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου και η δίκη θα ξαναγίνει — σημαντικότατη επιβεβαίωση της θέσης ότι το Κράτος οφείλει να εγγυάται το ατομικό δικαίωμα, όταν αυτό θυσιάζεται για το κοινό καλό και τη συλλογική ευημερία.

Σημειωτέον, αυτή η απόφαση δεν σχετίζεται με πιθανές αποζημιώσεις για τα εμβόλια της covid-19, τα οποία είναι προαιρετικά, άρα η ευθύνη ατομική. 

Όσα γράφω προέρχονται από ανάρτηση στο Facebook του κ. Πάνου Μπιτσαξή, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του Μπάμπη Χαραλαμπέα, Αντρέα Πιστικό και Βασιλική Κωστούλα έδωσαν αυτόν τον νομικό αγώνα με επιμονή και ανιδιοτέλεια, και επειδή δεν γνωρίζω κανέναν από τους τέσσερις, μπορώ δίχως τον παραμικρό διασταγμό να τους συγχαρώ.

πηγη