Ο Μητσοτάκης υποδέχεται τον Ζάεφ στην Αθήνα με το βλέμμα στην ΚΟ – Αναβρασμός για τα περί… “μακεδονικής ταυτότητας”

Την Πέμπτη στις 16:00 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. Αυτό θα είναι το τέταρτο τετ-α-τετ των δυο ανδρών, κάτι που το Χειμώνα του 2019 όταν ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είχε γίνει το λάβαρο του αντιπολιτευτικού αγώνα της ΝΔ, φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο Ζόραν Ζάεφ έρχεται στην Αθήνα μετά από ένα μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να φρενάρει σκέψεις να διαχωριστούν οι ενταξιακές υποψηφιότητες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

  • Στις Βρυξέλλες «γεννήθηκαν» ιδέες, μετά το βέτο της Βουλγαρίας να προχωρήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τα Τίρανα ώστε να μην μένει η Αλβανία μετέωρη και η περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας να εξεταστεί κατόπιν.

Μια τέτοια προοπτική, να χάσει δηλαδή εκ νέου το τρένο η Βόρεια Μακεδονία, φαντάζει καταστροφική για την Κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Σε συνέντευξη στο Euronews ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προειδοποιεί ότι μια δυσάρεστη εξέλιξη στο πεδίο της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας, θα πυροδοτήσει πικρία στην κοινή γνώμη της χώρας του κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

  • «Είναι πιθανό να τεθεί σε κίνδυνο αλλά θα τη διατηρήσουμε. Διότι δεν κάναμε αυτή τη συμφωνία μόνο για το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Την κάναμε κυρίως ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα. Μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο μόνο εάν υπάρξουν πικρά συναισθήματα στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και ολόκληρης της περιοχής, εάν εμφανιστούν περισσότεροι λόγοι για εθνικισμό και εξτρεμισμό» επισήμανε χαρακτηριστικά στο EURONEWS.

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καθησύχασε τον Ζόραν Ζάεφ ότι δεν κερδίζει έδαφος η λογική της «αποσύνδεσης» ούτε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε και μεταξύ των κρατών μελών. «Η Βόρεια Μακεδονία αξίζει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας χωρίς καθυστερήσεις» διαβεβαίωσε ο κ. Μπορέλ.

Η δήλωση πάντως του Ζόραν Ζάεφ βγαίνοντας από το γραφείο του Ζοζέπ Μπορέλ για την μακεδονική του ταυτότητα, σίγουρα θα ανακατέψει και άλλο την ΚΟ της ΝΔ. 

  • «Η μακεδονική μας γλώσσα και η μακεδονική μας ταυτότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Έχουμε την περηφάνεια μας και έχουμε την ταυτότητά μας. Η περηφάνεια μας μπορεί να πάει πάνω και κάτω. Το δείξαμε αυτό μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέσω της διπλωματίας μας και της ευελιξίας μας. Όμως η ταυτότητά μας είναι μία και μοναδική» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Το μήνυμα του βεβαίως απευθυνόταν στην Βουλγαρία, αλλά αναμφίβολα ξεσηκώνει τα πάθη και μέσα στη ΝΔ. Οι περιβόητες συμφωνίες (μνημόνια συνεργασίας) με την Βόρεια Μακεδονία μένουν στο συρτάρι καθώς η ηχηρή αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, βουλευτών που επηρεάζει αλλά και η μεταβλητή που ακόμη δεν έχει σταθμιστεί επ’ αυτού και ακούει στο όνομα Κώστας Καραμανλής, προβληματίζουν το Μαξίμου.

Εξάλλου η ΚΟ της ΝΔ εσχάτως επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε θέματα, που από πρώτης όψεως δεν φαίνεται να βγάζουν εσωκομματικές συγκρούσεις.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια όπου κριτική για τις ρυθμίσεις ασκούν η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Μαριέττα Γιαννάκου ενώ και η Άννα Καραμανλή βούρκωσε περιγράφοντας το προσωπικό της βίωμα από την ανατροφή των παιδιών της ως διαζευγμένη μητέρα.

πηγη