Μαυροβούνιο: Σε επίσημη επίσκεψη στη Βουδαπέστη ο Đukanović

Μαυροβούνιο: Σε επίσημη επίσκεψη στη Βουδαπέστη ο Đukanović

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Janos Ader και άλλους ανώτερους αξιωματούχους στη Βουδαπέστη.

Μετά τη συνάντηση με τον Ader, ο Đukanović είπε σε δημοσιογράφους ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ξεχάσει «ένα δωμάτιο στο σπίτι της», όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, διότι αυτό θα δημιουργήσει ένα αυξανόμενο επίπεδο μισαλλοδοξίας και συγκρούσεων. Ο Ader είπε ότι είχε ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ πριν και τώρα να υποστηρίξουν τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων και να τις επιταχύνουν.

«Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ ξηρά όσον αφορά την πολιτική διεύρυνσης. Αυτό, κατά κάποιον τρόπο, αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η πολιτική διεύρυνσης έχει από καιρό αξιολογηθεί ως η πιο επιτυχημένη πολιτική της ΕΕ και τώρα, όταν βρίσκεται στα πρόθυρα να ολοκληρώσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, υπήρξε κόπωση για πολύ καιρό στην ΕΕ. Υπήρξε σιωπηρή επιβράδυνση σε αυτήν τη διαδικασία», δήλωσε ο Đukanović.

Αυτό, όπως ανέφερε, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ευρω-ενθουσιασμού και του μεταρρυθμιστικού ενθουσιασμού στην περιοχή.

«Ως αποτέλεσμα, έχουν αποκτήσει γεωπολιτικά συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια τρίτες χώρες, οι οποίες, λογικά, χρησιμοποιούν τον κενό χώρο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου.

Φτάνοντας στη Βουδαπέστη τη Δευτέρα το απόγευμα, ο Đukanović συναντήθηκε με μη διαπιστευμένους πρεσβευτές και διπλωματικούς εκπροσώπους οκτώ χωρών: Εσθονίας, Φιλιππίνων, Γεωργίας, Ιρλανδίας, Κολομβίας, Λετονίας, Ταϊλάνδης και Πακιστάν, που καλύπτουν το Μαυροβούνιο από την Ουγγαρία.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τους πρέσβεις για την παρουσία τους και εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουγγαρία, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί τους και να διατηρήσει την καλή επικοινωνία μεταξύ του Μαυροβουνίου και των πρέσβεων. Τονίζοντας ότι η επίσκεψή του στην Ουγγαρία είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την κήρυξη της πανδημίας, εξέφρασε την προσδοκία ότι ο χρόνος των σχέσεων εξωτερικής πολιτικής από απόσταση θα τελειώσει σύντομα και ότι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για προσωπική διπλωματία. «Η Ουγγαρία, ως καλός και υπεύθυνος γείτονας, υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες τόσο του Μαυροβουνίου όσο και της περιοχής όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η οποία εκτιμάται ιδιαίτερα στο Μαυροβούνιο, επειδή πιστεύουμε ότι η περιοχή μας θα έχει σταθερότητα και ευημερία όταν την ενώνει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αν και σημειώνουμε επιβράδυνση στη διαδικασία διεύρυνσης, πιστεύουμε ότι το Μαυροβούνιο θα είναι το πρώτο επόμενο μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Milo Đukanović.

Οι πρέσβεις ευχαρίστησαν τον πρόεδρο και την πρεσβεία του Μαυροβουνίου ως οικοδεσπότες για την ευκαιρία να συναντηθούν και να ακούσουν μια πολύτιμη ανάλυση της κατάστασης στο Μαυροβούνιο και την περιοχή, αναμένοντας ότι μετά την ηρεμία της επιδημιολογικής κατάστασης, θα μπορέσουν να έρθουν στο Μαυροβούνιο και να ενισχύσουν τις διακρατικές επαφές.

Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Ronan Gargan, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία διεύρυνσης, προσβλέποντας στην προσχώρηση του Μαυροβουνίου στην ΕΕ όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνεχίστηκε το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο Μαυροβούνιο./ibna