Η Ισπανία υποστηρίζει την ένταξη της Κροατίας στον ΟΟΣΑ

Η Ισπανία υποστηρίζει την ένταξη της Κροατίας στον ΟΟΣΑ

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας María Aránzazu Gónzalez Laya είπε στην Κροατική Πρακτορείο Hina την Τρίτη ότι η χώρα της υποστηρίζει την είσοδο της Κροατίας στον ΟΟΣΑ και επιθυμεί να συνεργαστεί μαζί της για τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο.

Είχε ήδη πει τον περασμένο Οκτώβριο ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης πρέπει να κάνει δεκτές την Κροατία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, το Περού και τη Ρουμανία επειδή «έκαναν την εσωτερική εργασία τους».

Η Κροατία δεν έγινε δεκτή τότε λόγω του αποκλεισμού της από τη Σλοβενία, καθώς δεν αναγνωρίστηκε η απόφασης της διαιτησίας για τη διευθέτηση των συνόρων από την Κροατία και επειδή η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε την τάση να εισαγάγει νέα μέλη.

Η Gónzalez Laya είπε ότι οι χώρες που πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να ενταχθούν στον ΟΟΣΑ και ότι δεν πρέπει να είναι πολιτικό αλλά τεχνικό ζήτημα. Ως μέλος, η Κροατία θα λάβει επιβεβαίωση της διεθνούς φήμης της, πρόσθεσε.

Την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Gordan Grlic-Radman στη Μαδρίτη.

«Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στις διμερείς σχέσεις με την Κροατία που είναι καλές, χωρίς δυσκολίες ή διαφορές, και έχουν δυνατότητες που δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς. Το εμπόριο είναι περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο», είπε, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα αφορά επίσης τον πολιτισμό.

«Στην Κροατία, η ισπανική γλώσσα είναι στη μόδα και στην Ισπανία, η Κροατία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Και οι δύο χώρες έχουν παρόμοιο όραμα για τον τουρισμό, επομένως έχουμε μια ατζέντα που θέλουμε να εμβαθύνουμε.»

Η Gónzalez Laya είπε ότι ήταν πεπεισμένη ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο και για τις δύο χώρες από άποψη τουρισμού, λέγοντας ότι και οι δύο υποστηρίζουν το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας και σε εμβολιασμένους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες».

Είπε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Ισπανίας. «Βλέπουμε τις προσδοκίες αυτών των χωρών για ένταξη στην ΕΕ ως τρόπο σταθεροποίησης αυτής της περιοχής και έτσι ώστε να μπορεί να έχει μια νέα διάσταση ασφάλειας και ευημερίας, που είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε».

«Η Ισπανία δεν είναι μόνο για τη διεύρυνση, αλλά εργάζεται έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, τις δύο χώρες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο, να επιταχυνθούν επιπρόσθετα», είπε, προσθέτοντας ότι η Ισπανία εργάζεται επίσης έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία , το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να μπορούν να προχωρήσουν επίσης με βάση τις μεταρρυθμίσεις τους.

Η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Ρουμανία είναι κράτη της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο.

«Είμαστε ξεκάθαροι για την προστασία της ακεραιότητας των χωρών. Γι ‘αυτό δεν αναγνωρίζουμε το Κοσσυφοπέδιο ως τέτοιο, αλλά έχουμε επίσης πει ότι είμαστε αισιόδοξοι για το διάλογο Πρίστινα-Βελιγραδίου», είπε η Gónzalez Laya.

Ισπανία και Κροατία είναι στην ομάδα Φίλοι της Συνοχής, που αντιτίθεται στις προσπάθειες των κρατών της βόρειας ΕΕ να μειώσουν τα κονδύλια συνοχής στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-27.

«Αν και η Ισπανία λαμβάνει λιγότερα χρήματα από τον κοινό προϋπολογισμό από ό, τι πριν από την είσοδο της Κροατίας και άλλων χωρών, θέλει αυτή η πολιτική να φτάσει σε αυτές τις χώρες επειδή ήταν επιτυχημένη για εμάς. Μας βοήθησε να οικοδομήσουμε την υποδομή και να διορθώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες. Η πολιτική συνοχής είναι ένας καλός τρόπος για να δοθεί επιπλέον ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση », είπε.

«Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος των κερδών των βόρειων χωρών προέρχεται χάρη στη μεγάλη αγορά που απαρτίζουν οι νότιες χώρες της ΕΕ. Οι Φίλοι της Συνοχής είναι μέρος αυτής της αγοράς.»

Ένα άλλο ενδιαφέρον που μοιράζονται η Ισπανία και η Κροατία είναι η επιθυμία να είναι ηγέτες της μεσογειακής πολιτικής.

«Η μεσογειακή πολιτική είναι πολύ σημαντική για εμάς διότι είμαστε μεσογειακή χώρα και επειδή η σταθερότητα στη Μεσόγειο σημαίνει σταθερότητα για την Ισπανία και την υπόλοιπη ΕΕ. Γι ‘αυτό επιμένουμε σε συνομιλίες με άλλες χώρες της ΕΕ ότι όλοι δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο.»

«Ενθαρρύναμε επίσης μια στρατηγική για τη νότια γειτονιά της ΕΕ. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση που θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο μεταξύ της ΕΕ και κάθε νότιας γειτονικής χώρας», είπε./ibna