Η ΕΕ ενθαρρύνει τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να επιλύσουν τη διαφωνία τους

Η ΕΕ ενθαρρύνει τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να επιλύσουν τη διαφωνία τους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να βρουν μια λύση στη διμερή διαμάχη το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διακυβερνητική διάσκεψη, η οποία θα δώσει την έναρξη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ΕΕ Eric Mamer.

Ο Eric Mamer πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ Ursula von der Leyen είχε υποστηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με τον πρωθυπουργό Zoran Zaev.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ Ana Pisonero τόνισε ότι η Επιτροπή διατηρεί τη θέση της ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία πληρούν τους όρους για την έναρξη διαπραγματεύσεων και επιμένει ότι θα συγκληθεί μια διακυβερνητική διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Olivér Várhelyi, δήλωσε στο Euronews ότι η αποσύνδεση της Αλβανίας με τη Βόρεια Μακεδονία στην ενταξιακή τους πορεία ως επιλογή «θα μπορούσε να είναι μια επιλογή» εάν η Βουλγαρία συνεχίσει να αντιτίθεται στην είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο μπλοκ.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να συμβεί η αποσύνδεση για την ένταξη στην ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

«Η ταυτότητα μας, η μακεδονική γλώσσα, η μακεδονική ταυτότητα, είναι ιερά για εμάς, όπως και για κάθε [άλλη] χώρα», δήλωσε ο Zaev στο Euronews τη Δευτέρα το πρωί μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

«Η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμα» πρόσθεσε ο Zaev.

Ο Zaev δήλωσε ότι η συμφωνία Πρεσπών, την οποία κατέληξαν η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία το 2018 για να επιλύσουν μια διαφωνία σχετικά με το όνομα της τελευταίας και να διευκολύνουν τις ενταξιακές συνομιλίες, είναι ένα παράδειγμα της προθυμίας της χώρας του να συμμετάσχει με διπλωματία.

«Υπάρχουν όμως όρια σε αυτήν την καλή θέληση», προειδοποίησε.

«Έχουμε την υπερηφάνεια μας και έχουμε την ταυτότητά μας. Η υπερηφάνειά μας μπορεί να ανέβει και να κατέβει. Το δείξαμε αυτό μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών και με τη διπλωματία και την ευελιξία μας».

«Η ταυτότητά μας είναι μία και μοναδική και δεν υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνησή μου ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για αυτό. Και επομένως, δεν είναι δυνατόν ούτε για ένα κράτος ούτε για μια ένωση [της οποίας] δεν είμαστε ακόμη μέλη, να παίξει με αυτό.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποσύνδεση, ή [οποιοδήποτε άλλο είδος] εξέλιξης ή πράξης για πρακτικούς λόγους χωρίς τον λόγο της Βόρειας Μακεδονίας μετά από όλα όσα συνέβησαν», δήλωσε ο Zaev σε σχέση με τη συμφωνία-ορόσημο και τις μεταρρυθμίσεις που η χώρα του έχει υλοποιήσει στο πλαίσιο της προετοιμασίες για ένταξη στην ΕΕ.

«Περιμένουμε από την ΕΕ ως σύνολο, και τα 27 κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να είναι σύμφωνοι με όσα μας υποσχέθηκαν. Είμαστε ανοιχτοί για να συζητήσουμε οποιοδήποτε ζήτημα [που] είναι διαπραγματεύσιμο για όλους. Αλλά ζητήματα όπως οι ταυτότητες, όπως οι γλώσσες, δεν συζητούνται ποτέ σε κανένα βήμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

«Είναι τεράστιος ο κίνδυνος εάν υπάρξει συνέχεια του αποκλεισμού. Είναι επίσης κίνδυνος για τη Βουλγαρία, για τη Βόρεια Μακεδονία, για ολόκληρα τα Βαλκάνια», προειδοποίησε.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας πιστεύει ότι η παρατεταμένη ένταξη και η απογοήτευσή της οδήγησαν στην κυκλοφορία ενός φερόμενου “non paper” που υποστηρίζει την αναδιαμόρφωση των συνόρων των βαλκανικών χωρών που σχηματίστηκαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας./ibna