Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς

Ένταση των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας προμηνύουν οι νέες δηλώσεις του Νετανιάχου. Νεκρές δύο Ισραηλινές.  

Δύο Ισραηλινές σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Άσκελον (νότια) από πυρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με διασώστες.

«Δύο γυναίκες είναι νεκρές. Η μία ήταν 65 ετών, η άλλη 40 ετών. Δεν μπορούμε ακόμη να ανακοινώσουμε τα στοιχεία της ταυτότητάς τους», δήλωσε εκπρόσωπος του Magen David Adom, του αντίστοιχου Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ, αποδίδοντας τους θανάτους αυτούς στον καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς πόλεις στο νότιο Ισραήλ, όπως η Άσκελον και η Ασντόντ.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι δύο γυναίκες δεν βρίσκονταν στο ίδιο σημείο της πόλης όταν έχασαν τη ζωή τους. Από χθες, Δευτέρα, το βράδυ, τα ένοπλα ισλαμικά κινήματα Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ έχουν πολλαπλασιάσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. 

Εξαιτίας αυτών των πληγμάτων τουλάχιστον 70 Ισραηλινοί λαμβάνουν ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο Barzilai στην Άσκελον, σύμφωνα με τις ίδιες υπηρεσίες διάσωσης.

Η Χαμάς δήλωσε πως εκτόξευσε 137 ρουκέτες μέσα σε «πέντε λεπτά» σήμερα το απόγευμα εναντίον της πόλης αυτής και της γειτονικής πόλης Ασντόντ, σε ταυτόχρονα πλήγματα με σκοπό την εξουδετέρωση της ισραηλινής αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδερένιος Θόλος».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον φερόμενων θέσεων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, μεταξύ των οποίων παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του τοπικού υπουργείου Υγείας.https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599z13k7203jqd&playlistId=v-cbah8blt2mo9-st

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς

Το Ισραήλ θα «κλιμακώσει» τις επιθέσεις του κατά της Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τον θάνατο των δύο Ισραηλινών γυναικών.

«Από χθες (Δευτέρα), ο στρατός έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον της Χαμάς και της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Γάζα (…) Και θα εντείνουμε περαιτέρω τη δύναμη των επιθέσεων μας», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του, προσθέτοντας ότι η Χαμάς «θα δεχτεί ένα τέτοιο χτύπημα που δεν το περιμένει».

Ο πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τον θάνατο των δύο Ισραηλινών γυναικών, στη νότια πόλη Ασκελόν, από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Θρηνούμε τον θάνατο των δύο Ισραηλινών γυναικών και σας ζητώ να τηρείτε τις οδηγίες ασφαλείας», πρόσθεσε ο Νετανιάχου, απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς στο τέλος συνεδρίασης για την ασφάλεια στο νότιο Ισραήλ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε 137 ρουκέτες μέσα σε διάστημα «πέντε λεπτών» σήμερα το απόγευμα στην Ασκελόν και τη γειτονική πόλη Ασντόντ, με ταυτόχρονα πλήγματα ώστε να μπλοκάρει την πυραυλική ασπίδα του Ισραήλ «Σιδηρούς Θόλος».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός αύξησε τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων που φέρεται να ανήκουν στη Χαμάς και στην οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες το βράδυ, ανάμεσά τους παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του τοπικού υπουργείου Υγείας.

«Εξοντώσαμε τους διοικητές, πλήξαμε πολλούς σημαντικούς στόχους και αποφασίσαμε να επιτεθούμε σκληρότερα και να αυξήσουμε τον ρυθμό των επιθέσεων», δήλωσε ο Νετανιάχου τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα καλεί σε αποκλιμάκωση.

Το Παρίσι καλεί το Ισραήλ για μια «αναλογική χρήση της βίας»

Η Γαλλία απηύθυνε σήμερα έκκληση στις ισραηλινές αρχές για μια «αναλογική χρήση της βίας», μετά τον θάνατο περισσότερων από 20 ανθρώπων σε αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα και τις βίαιες συγκρούσεις με Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές σε μια αναλογική χρήση της βίας, πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν Μπατίστ Λεμουάν, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε χθες «το σύνολο των παραγόντων να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επισημαίνοντας πως φοβάται μια «κλιμάκωση ευρείας κλίμακας», μια θέση που κρίθηκε πολύ ευνοϊκή προς το εβραϊκό κράτος από μερίδα της γαλλικής αριστεράς.

Καταδίκασε τότε «τις ρίψεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους».

«Μετά τη σιωπή, είναι η ντροπή, η ντροπή μιας δήλωσης που επιδιώκει μια τάχα ισορροπία. Ισορροπία που ξεχνά να καταδικάσει την εποικιστική πολιτική και το απαρτχάιντ που προωθεί η ισραηλινή κυβέρνηση», είπε η κομμουνίστρια βουλευτίνα Έλσα Φοσιγιόν.

Η βουλευτίνα της Ανυπότακτης Γαλλίας (France Insoumise- ριζοσπαστική αριστερά) Κλεμαντίν Οτάν επέκρινε τη γαλλική κυβέρνηση ότι «δεν βρίσκει τις λέξεις για να καταδικάσει τις βιαιοπραγίες ενός στρατού, με εντολές μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που στοχεύει να εδραιώσει την ισραηλινή κυριαρχία, το σύστημα του απαρτχάιντ».

Η Γαλλία προτίθεται να «παραμείνει στην πρωτοβουλία» για την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης, απάντησε ο Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν.

«Αυτό που δείχνουν τα γεγονότα είναι ότι υπάρχει ανάγκη μιας πολιτικής λύσης και από αυτήν την άποψη, δεν θα μείνουμε ποτέ πίσω».

«Ακόμα κι αν το καθήκον αυτό είναι επίπονο, ακόμα κι αν απαιτεί πολύ ταπεινότητα, εμείς δεν θα το απαρνηθούμε», διαβεβαίωσε, υπενθυμίζοντας τις συνεχείς επαφές μεταξύ του Παρισιού, του Αμάν και του Καΐρου σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγη