Η ΕΛ.ΑΣ. αλλάζει για τις ανάγκες τις κοινωνίας;

Η ΕΛ.ΑΣ. αλλάζει για τις ανάγκες τις κοινωνίας;

Το εγκώμιο της Ελληνικής Αστυνομίας έπλεξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη την ίδια ώρα που το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά ρίχνει βαριά σκιά στην αποτελεσματικότητα της καταπολέμησης του εγκλήματος και την ασφάλεια των πολιτών.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αφού δήλωσε «συγκλονισμένος» για τη στυγερή δολοφονία της άτυχης κοπέλας, χαρακτήρισε το έγκλημα «εξαιρετικά ειδεχθές» και εξέφρασε την πίστη του για την «ικανότητα της ΕΛΑΣ» να διαλευκάνει την υπόθεση.

Στην ομιλία του, κατά την δεύτερη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε αναφορά στο αίτημα της ασφάλειας που «διαφοροποιείται και διευρύνεται», αναφέροντας μια σειρά από παραδείγματα όπως «τη μετανάστευση, την ασφάλεια των συνόρων, την διεθνοποίηση του οργανωμένου εγκλήματος, τις νέες μορφές βίας, και το θέμα της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων».

Στη συνέχεια μίλησε για ένα νέο τοπίο όπου η ΕΛΑΣ βρίσκεται αντιμέτωπη με καινούργια πράγματα, όπως, για παράδειγμα με την ενδοοικογενειακή βία, την σχολική ή εξωσχολική βία, την ομοφοβία, την κακοποίηση ζώων και τον ρατσισμό.

Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις αλλαγές που υλοποιούνται στην ΕΛΑΣ για τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως είπε. «Αλλάζουμε την Αστυνομία όχι μόνο για να προσαρμοστεί στο σήμερα, αλλά κυρίως για να μπορεί δυναμικά να προσαρμόζεται και να υπηρετεί κάθε αλλαγή», τόνισε. Στο σημείο αυτό άρχισε να απαριθμεί μια σειρά από αλλαγές: «Αλλάζουμε την εκπαίδευση, Αναβαθμίζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Αστυνομίας, δημιουργώντας την Αστυνομική Ακαδημία ως μια ξεχωριστή οντότητα, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο. Η εκπαίδευση τώρα πια γίνεται διαδραστική, αποκτά νέα περιεχόμενα και κυρίως αυτό που έχει πολύ μεγάλη αξία είναι η διά βίου μάθηση. Επίσης, αλλάζουμε ριζικά και εκσυγχρονίζουμε τη δομή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, το οποίο πλέον αποκτά τέτοια δομή που βοηθάει μαζί με την τεχνολογία να γίνουμε αποτελεσματικότεροι, πιο γρήγοροι, πιο χρήσιμοι και τελικά πιο ωφέλιμοι στην κοινωνία».

Εκεί που πραγματικά έδωσε ρεσιτάλ ο υπουργός ήταν στο κομμάτι των συναθροίσεων. Κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη «το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι πορείες σημαίνει ότι η δημοκρατική Ελλάδα επιτρέπει τις πορείες, εφαρμόζει το Σύνταγμα. Το ότι επιτρέπονται οι πορείες σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν το απόλυτο δικαίωμα της έκφρασης, της συνάθροισης και της διαμαρτυρίας». Βεβαίως από το μυαλό του υπουργού δεν πέρασε η ιδέα πως η αύξηση των συναθροίσεων έχει να κάνει με την λαϊκή δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό έργο.

Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. κούνησε και πάλι το δάκτυλο σε όσους έλαβαν μέρος στις πορείες εν μέσω πανδημίας λέγοντας πως «σε πάρα πολλές συγκεντρώσεις δεν τηρήθηκαν τα μέτρα και αυτό το πλήρωσαν αρκετοί άνθρωποι» και έκανε το μαύρο άσπρο όταν πρόσθεσε πως «η ΕΛΑΣ με ήπιο τρόπο, με ήπιες δυνάμεις» αντιμετώπισε τις συναθροίσεις, ξεχνώντας τα πάμπολλα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

«Η ΕΛΑΣ δεν είναι βίαιη, όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι», αντέτεινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και θυμήθηκε τον Συνήγορο του Πολίτη που «ασκεί προανακριτικά καθήκοντα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ασφάλεια του Πολίτη θυσιάστηκε

Η εικόνα μια «άριστης» αστυνομίας που επέλεξε να παρουσιάσει ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν μοιάζει να έπεισε τον ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί σφοδρή κριτική.

«Δύο χρόνια μετά τις εκλογές το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ξύλο στη νεολαία σε πανεπιστήμια και πλατείες. Κατά τα λοιπά, η τάξη και ασφάλεια του κ. Μητσοτάκη εξαντλείται σε ανάθεση φύλαξης σε μισό αστυνομικό τμήμα τύπων σαν τον κ. Φουρθιώτη, μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μέρα μεσημέρι και συμβόλαια θανάτου δημοσιογράφων» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τη σημερινή φριχτή δολοφονία στα Γλυκά Νερά αναφέρει πως: «υπογραμμίζει το αίσθημα ανασφάλειας που κατακλύζει τη χώρα» καλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη να «σταματήσει να αναζητά ευθύνες αλλού και να αναλάβει επιτέλους τις συνέπειες των επιλογών της».

Δυστυχώς, «οι δολοφονίες, οι ληστείες, οι πυροβολισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο στη χώρα με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δείχνουν ότι δεν έχουν ως προτεραιότητα να περιορίσουν τη βαριά εγκληματικότητα» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Καλαματιανός. Ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεμεάρχης του κόμματος της Κουμουνδούρου τονίζουν πως «εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, στυγνοί εγκληματίες δρουν, ανενόχλητοι, σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο στην ελληνική κοινωνία» και πως «η ασφάλεια του Πολίτη θυσιάστηκε στην ποδιά των δογματισμών του »Νόμου και της Τάξης»».

πηγη