Η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στη Β-Ε: “Νοιαζόμαστε!”

Η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στη Β-Ε: “Νοιαζόμαστε!”

Η Ημέρα της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση – ένα σχέδιο που βασίζεται στην ειρήνη, την εταιρική σχέση, τις κοινές αξίες και την αλληλεγγύη. Αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της σχέσης της ΕΕ με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το πνεύμα στο οποίο γιορτάζουμε αυτήν την Ημέρα της Ευρώπης, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ και ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ Johann Sattler σε από κοινού άρθρου γνώμης με τους αρχηγούς των αποστολών της ΕΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Τονίστηκε ότι έχει περάσει περισσότερο από ένα έτος από τότε που η πανδημία Covid-19 κατέβηκε στον κόσμο. Έλαβε επίσης τεράστιες διαστάσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στους πολίτες της. Όλοι έχουμε βιώσει την ταλαιπωρία της ασθένειας και της απώλειας, αισθανθήκαμε θλίψη και αβεβαιότητα. Ωστόσο, έχουμε βιώσει επίσης τη δύναμη που προέρχεται από την αλληλεγγύη, καθώς μόνο μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις αυτής της δύσκολης περιόδου.

«Η Team Europe, η ΕΕ μαζί με τα κράτη μέλη της, συνεργάζεται με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, παρέχοντας ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό αξίας 7,76 εκατομμυρίων ευρώ για νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπλέον, η ΕΕ εξασφάλισε επίσης 213.822 δόσεις εμβολίου BioNTech / Pfizer στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία άρχισαν να φθάνουν ήδη αυτό το μήνα. Η κρίση έχει τελειώσει, αλλά θα συνεχίσουμε – με αλληλεγγύη – να καταπολεμούμε τις επιπτώσεις της πανδημίας μαζί, με ένα πολύ δυνατό μήνυμα: η ΕΕ νοιάζεται !,” αναφέρει το άρθρο γνώμης.

Ενώ η εστίαση σωστά παραμένει στη διάσωση των ζωών, η Team Europe συνεχίζει να βοηθά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, με επιχορηγήσεις 73,5 εκατομμύρια ευρώ για οικονομική ανάκαμψη, ειδικά στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο.

Καθώς η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ο κόσμος συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την κοινή πρόκληση της πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας να μην ξεχάσουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε ουσιαστική αλλαγή στους πολίτες αυτής της χώρας. Πρέπει να επιδιωχθεί η σαφώς και με συνέπεια εκφρασμένη επιθυμία των πολιτών να πλησιάσουν την ΕΕ. Αυτή η επιθυμία αντανακλάται επίσης στους στενούς ανθρώπινους και οικονομικούς μας δεσμούς.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη γνώμη της σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο κατάλογος των θεμάτων που προσδιορίζονται στις 14 προτεραιότητες της γνωμοδότησης που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι μακρύς και θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημοκρατίας, της λειτουργικότητας και του κράτους δικαίου.

Είναι υψίστης σημασίας για όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν διχαστική ρητορική και να αποσπούν την προσοχή από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς το συμφέρον των πολιτών της Β-Ε που αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Επιπλέον, αυτό το έτος χωρίς εκλογές δίνει στους πολιτικούς την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Κάθε χώρα που προσχώρησε στην ΕΕ έχει περάσει από αυτή τη δύσκολη φάση της ενταξιακής διαδικασίας. Η Β-Ε πρέπει να πραγματοποιήσει στοχοθετημένες συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εφαρμόζοντας την υπόθεση Sejdic / Finci του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διασφαλίζοντας ένα πιο δίκαιο και δημοκρατικό εκλογικό σύστημα για όλους τους πολίτες. Η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων απαιτεί πολιτική βούληση, διαφάνεια και ουσιαστική συμπερίληψη όλων των πολιτικών και θεσμικών ενδιαφερόμενων φορέων, παράλληλα με την επιτροπή ανώτατων υπαλλήλων CSO, τους πολίτες, τους πανεπιστημιακούς και το ευρύ κοινό.

Η Team Europe είναι έτοιμη να υποστηρίξει εποικοδομητικές προσπάθειες και λύσεις που φέρνουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πιο κοντά στην ΕΕ το 2021, ως δημοκρατικό και λειτουργικό κράτος που διέπεται από σταθερούς θεσμούς που εργάζονται προς το συμφέρον όλων των πολιτών. Η πορεία ένταξης στην ΕΕ βασίζεται σταθερά στον σαφή σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως κυρίαρχης και ενωμένης χώρας.

Ως έργο που βασίζεται στην ειρήνη, την εταιρική σχέση, τις κοινές αξίες και την αλληλεγγύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως την προοπτική της ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Εμείς στην ΕΕ θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί με τον λαό αυτής της χώρας σε πνεύμα εταιρικής σχέσης και αλληλεγγύης για να το κάνουμε αυτό.

Αυτό είναι το μήνυμα που θα θέλαμε να μεταδώσουμε στον λαό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης την Ημέρα της Ευρώπης./ibna