Η Ακρόπολη, τα έργα και η επιστολή στη Libération

Η Ακρόπολη, τα έργα και η επιστολή στη Libération

Ο τρόπος που διαχειρίζεται την Ακρόπολη το υπουργείο Πολιτισμού είναι πρωτοφανής. Πρώτη φορά στην ιστορία του μνημείου, τα έργα που πραγματοποιούνται εγείρουν πλείστες αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας. Πρώτη φορά ακολουθούνται από τους χαρακτηρισμούς της «ύβρεως» και της «ιεροσυλίας». Πρώτη φορά διατυπώνονται καταγγελίες για μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις, καταστροφές αρχαιοτήτων και χρήση κομπρεσέρ στον Ιστορικό Βράχο, αυτόν που προϋπήρχε και αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστό μνημείο.

Πρώτη φορά παρεμβαίνουν δημόσιοι οργανισμοί (το ελληνικό τμήμα του ICOMOS). Πρώτη φορά τα έργα που συντελούνται στην Ακρόπολη καταγγέλλονται στους αξιωματούχους της UNESCO και γίνονται θέμα στον ξένο Τύπο. Πρώτη φορά δημιουργείται μια υπερκομματική επιτροπή που εκπέμπει «SOS για την Ακρόπολη». Ολα αυτά το υπουργείο Πολιτισμού -κάνει σαν να- τα αγνοεί. Με μια επιστολή άνω των 2.000 λέξεων, που έστειλε προς τη διεύθυνση (!) της Libération και όχι στον δημοσιογράφο Fabien Perrier που υπογράφει στο ρεπορτάζ, απάντησε στο πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας για τα έργα στην Ακρόπολη.

Πόση απαξίωση έχει ακόμα να σκορπίσει το υπουργείο Πολιτισμού; Πόση ακόμα ραγιαδοσύνη έχει να επιδείξει; Μέχρι σήμερα -έστω και κατόπιν εορτής- δεν έχει διοργανώσει μια δημόσια συζήτηση με τους ειδικούς. Επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι οι διαστρώσεις ακολούθησαν τις παλιές όταν η νέα διαπλάτυνση φτάνει τα 13 μέτρα (από τα 5 που ήταν). Επιχείρησε, αρχικά, να «κρυφτεί» πίσω από τις διαδρομές για τα ΑμεΑ για να αποπερατώσει ένα βαρύ έργο, που έκριναν ακατάλληλο, τελικά, οι ίδιοι οι ανάπηροι συμπολίτες μας που το επισκέφθηκαν.

Αναρωτιόμαστε, η σύμβουλος επικοινωνίας της υπουργού Πολιτισμού θα απαντήσει με νέα επιστολή χιλιάδων λέξεων στη «Le Monde» που φιλοξένησε θέμα με τίτλο «Στην Ακρόπολη, αρχαιολόγοι και ιστορικοί μιλούν για ιεροσυλία» και υπότιτλο «Αισθητική καταστροφή»;

πηγη