Τέλος στο lockdown: To στοίχημα του «All you want is Greece»

Τέλος στο lockdown: To στοίχημα του «All you want is Greece»

Στις 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός και το στοίχημα είναι μεγάλο. Βήμα – βήμα οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Με την ελπίδα η επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται αυτές τις μέρες στο Μεσολόγγι, να είναι μεμονωμένη και ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες «εκρήξεις» κρουσμάτων, κυβέρνηση και ειδικοί ετοιμάζονται να άρουν σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 15 Μαΐου, οπότε η χώρα θα υποδεχτεί τους πρώτες τουρίστες.

Το στοίχημα του τουρισμού είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την οικονομία και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι τουλάχιστον το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η χώρα θα «πλημμυρίσει» από τουρίστες. Και αυτό, γιατί τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, απ’ όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών, θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό -σε ποσοστό άνω του 40%- οι εμβολιασμοί μέσα στον Ιούνιο, ενώ θα λειτουργεί το ψηφιακό «πράσινο» πιστοποιητικό σε επίπεδο Ε.Ε.. Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι θα έχουν καταργηθεί όλα τα lockdown επί ευρωπαϊκού εδάφους, ενώ θα γίνεται ευρεία χρήση των rapid tests.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι η πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες που από την 1η Ιουνίου η Ελλάδα θα χορηγήσει το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού στους πολίτες της, ενώ θα θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρώπης.

Και δεν είναι το μόνο στο οποίο θα πρωτοπορήσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε άλλη κατεύθυνση από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, η χώρα μας δηλώνει ανοικτή στην έλευση Ρώσων τουριστών, οι οποίοι ως γνωστόν, προτιμούν ιδιαίτερα τις διακοπές στη Βόρεια Ελλάδα.

Πάντως, όπως συνομολογούν κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς, η εξίσωση τόσο για τις εισπράξεις όσο και για τον αριθμό των αφίξεων φέτος στην Ελλάδα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι πέρυσι ήρθαν μόλις 7,37 εκατομμύρια ταξιδιώτες με εισπράξεις 4,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 σημειώθηκε ρεκόρ με 31,4 εκατομμύρια επισκέπτες και έσοδα 18,2 δισ. ευρώ – με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καμπάνια του ΕΟΤ, η οποία θα παρουσιαστεί την Πέμπτη, 13 Μαΐου, θα έχει τίτλο «ALL YOU WANT IS GREECE» και θα αναδεικνύει την Ελλάδα στον διεθνή Τύπο ως έναν ασφαλή ταξιδιωτικό προορισμό.

Υπενθυμίζεται ότι για να εισέλθει ένας επισκέπτης στην Ελλάδα χωρίς να υποβληθεί σε περιορισμούς καραντίνας, θα πρέπει να παρουσιάσει στις ελληνικές αρχές πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια βεβαίωση πως έχει περάσει πια την ασθένεια ή ένα αρνητικό τεστ, PCR ή αντιγόνου.

Πάμε για 15 εκατομμύρια τουρίστες. «Φέτος θα ανοίξουμε όλοι και ελπίζουμε να φτάσουμε στο 50% των αφίξεων ξένων τουριστών του 2019», λένε οι ξενοδόχοι. Και ελπίζουν να επιβεβαιωθούν…

πηγη