Πήρε αέρα ο ψευδομουφτής της Ξάνθης και απειλεί

Πήρε αέρα ο ψευδομουφτής της Ξάνθης και απειλεί

Έχει αναθαρρήσει ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, μιας και η Τουρκία δείχνει να ξαναζεσταίνει το μειονοτικό με αιχμή τον τρόπο ανάδειξης των μουφτήδων.

Έτσι, ο Αχμέτ Μέτε όχι μόνο εξέδωσε ανακοίνωση για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, θρηνώντας για τη θανάτωση χιλιάδων… Τούρκων, αλλά επιτέθηκε και στον νόμιμο τοποτηρητή της μουφτείας Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλίλ, επειδή προφανώς ο άνθρωπος, ως έλληνας πολίτης, χαιρέτισε την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Μάλιστα ο Μέτε του είπε ότι έχει άγνοια περί του τι έγινε το 1821, ότι δεν έχει καμιά βαρύτητα ο λόγος του και «δεν έχει δικαίωμα να μιλά στο όνομα της μειονότητας».

Μάλλον ο κ. Μέτε έχει πάρει το μήνυμα και ανεβάζει τους τόνους και έτσι μην απορείτε εάν κάθε λίγο και λιγάκι επιχειρείται αναμπουμπούλα στη Θράκη, την οποία θα σπεύδει να εκμεταλλεύεται κάθε φορά η Άγκυρα.

Είδαμε, ξαφνικά, την επόμενη ημέρα της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα, να βγαίνουν συντονισμένα η Συμβουλευτική Επιτροπή «Τουρκικής Μειονότητας Θράκης», ο Σύλλογος Αλληλεγγύης «Τούρκων Δυτικής Θράκης», που λειτουργεί στην Τουρκία, και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «Τούρκων Δυτικής Θράκης», που εδρεύει στη Γερμανία, και να στηλιτεύουν τη στάση του υπουργού Εξωτερικών. Γιατί, προφανώς, δεν μπορούν να αποδε­χθούν την ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει αναγνωρισμένη «τουρκική» μειονότητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης, παρά μόνο μουσουλμανική.

Πάντως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και αποδεικνύει τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στη Θράκη, το γεγονός ότι τα αιτήματα ακόμη και των «τουρκοσυλλόγων» περιορίζονται κυρίως στο θέμα της «ταυτότητας» και των μουφτήδων, καθώς η ισοπολιτεία και η ισονομία έχουν λειτουργήσει και έχουν φέρει αποτελέσματα. Και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μειονότητας έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα της Θράκης…

exofrenikos@hotmail.com Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Πηγή: https://www.paron.gr/2021/05/07/pire-aera-o-pseydomoyftis-tis-xanthis-kai-apeilei/