Επενδύει στο πιστοποιητικό, τώρα στηρίζει την άρση της πατέντας

Επενδύει στο πιστοποιητικό, τώρα στηρίζει την άρση της πατέντας

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Βρετανίας ότι οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το καλοκαίρι «πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για μας αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους».

Από την Πορτογαλία, όπου συμμετείχε στην Κοινωνική Συνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός που έχει στηρίξει πολλά στο άνοιγμα του τουρισμού, επέμεινε στην ανάγκη γρήγορης εφαρμογής του Πράσινου Πιστοποιητικού, ώστε να επιτευχθεί η ανεμπόδιστη μετακίνηση των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε τρίτες χώρες.

«Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για μας αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους», δήλωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν στο δείπνο των ηγετών το βράδυ της Παρασκευής στο Πόρτο.

Μάλιστα, δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, μιλώντας για «επιτάχυνση των εμβολιασμών», σημειώνοντας ότι αυτή «είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους έλεγαν ότι θα ήταν ανέφικτος στόχος ακόμη και οι 25.000 εμβολιασμοί τη μέρα». 

Όσον αφορά το θέμα της άρσης των πατεντών των εμβολίων, όπου η ελληνική κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο, καθώς μέχρι πολύ πρόσφατα είτε λοιδωρούσαν είτε απέρριπταν αναφανδόν την ιδέα τα στελέχη της -του ιδίου συμπεριλαμβανομένου- ισχυρίστηκε ότι τη στηρίζει «όπως είχε κάνει εξαρχής»…

«Στηρίζω, όπως είχα κάνει εξαρχής, την πρόταση για την απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των πατεντών, ώστε να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους, επιμένοντας στο νέο κυβερνητικό αφήγημα.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «τάχθηκε υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων, ζήτημα που έχει θέσει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, αλλά και τον Μάιο του 2020 και αφορά την ανάγκη να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες».

πηγη