Δ. Κουτσούμπας : Θέλουν τους εργαζομένους «σκλάβους του 21ου αιώνα»!

Δ. Κουτσούμπας – Συνέντευξη στο “Π”: Θέλουν τους εργαζομένους «σκλάβους του 21ου αιώνα»!

Δεν αφήνει… παραπονεμένο κανέναν από τους πρωταγωνιστές της Βουλής, την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «ΠΑΡΟΝ», στον Μάκη Κουρή.

Κορυφαία επισήμανση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ στην κορύφωση της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς ήταν η προειδοποίηση ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν ‘‘οι σκλάβοι του 21ου αιώνα’’, επιλέγουν τη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, το κεφάλαιο και την ΕΕ».

Ηχηρό μήνυμα στέλνει και προς τον… γείτονα και τους υποστηρικτές του, ενώ τονίζει ότι «ούτε οι ‘‘σύμμαχοι’’ ιμπεριαλιστές ούτε τα ‘‘ράλι’’ των κεφαλαιαγορών εγγυώνται την ειρήνη και την ευημερία των λαών, για την οποία τελικά απαιτείται ρήξη με όσους και όσα χαντακώνουν το παρόν και το μέλλον μας».

Σούπερ Μνημόνιο

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο εσείς χαρακτηρίσατε «τερατούργημα». Από την άλλη, ο υπουργός Εργασίας επιμένει ότι δεν απειλείται το οκτάωρο και ότι ουσιαστικά το νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζομένους…

Το όνομα του κ. Χατζηδάκη θα μπει στη λίστα των αντεργατικών ανατροπών δίπλα και πάνω από αυτά των προηγούμενων υπουργών Εργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το νομοσχέδιό του επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, με τη δεκάωρη δουλειά και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Τα περί «προστασίας των εργαζομένων» είναι στη φαντασία του κ. Χατζηδάκη. Δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι που ζουν την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, επαναφέροντας όρους δουλειάς του 1920. Πρόκειται για αντεργατικές αλλαγές-προαπαιτούμενα για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αποδεικνύοντας ουσιαστικά ότι αυτό αποτελεί ένα «σούπερ Μνημόνιο», το οποίο μάλιστα χαιρέτισαν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ. Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ήταν μια πρώτη απά­ντηση των εργαζομένων, που δεν θέλουν να γίνουν «οι σκλάβοι του 21ου αιώνα», επιλέγουν τη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, το κεφάλαιο και την ΕΕ, αρνούνται τη δεκάωρη εργασία και τη διευθέτησή της, που θα εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ θα δώσει μεγαλύτερη υπεραξία, κέρδος στους καπιταλιστές.

«Αυτή η γενιά θα γίνει η γενιά της πάλης, γιατί μπορεί ‘‘να μετακινήσει και βουνά’’»

// Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας με την πανδημία, αφού ο εμβολιασμός προχωράει κανονικά και το δημόσιο σύστημα υγείας α­νταποκρίνεται. Εσείς όμως συνεχίζετε να την επικρίνετε…

Οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι, που η ίδια η κυβέρνηση ανακοινώνει καθημερινά, τη διαψεύδουν. Είναι επικίνδυνο να λέει πως η πανδημία τελειώνει, είναι εγκληματικό να μη θωρακίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί εκτός από την πανδημία είναι σε εξέλιξη και μια «παράλληλη πανδημία», η οποία αφορά τον αποκλεισμό άλλων ασθενών, με άλλες βαριές ασθένειες, από χειρουργεία, θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις. Αντίθετα, η μόνη της έγνοια είναι η αυτοδιάγνωση και τα γνωστά πρωτόκολλα-λάστιχο που έχουν παραγγείλει οι μεγάλες τουριστικές και μεταφορικές εταιρείες. Καμιά συζήτηση, κανένα μέτρο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τους μεγάλους χώρους δουλειάς, ως βασικές εστίες μόλυνσης. Μάλιστα, η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού, με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, έχει σκοντάψει στις δεσμεύσεις της ΕΕ και στους ανταγωνισμούς. Ε­νταγμένη σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς και τους εμπορικούς πολέμους είναι και η συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων που ανοίγει έναν νέο φαύλο κύκλο παζαριών με τις φαρμακοβιομηχανίες. Γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας, που είναι μία ακόμη όψη του παρασιτισμού της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Απαιτείται κρατική, κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων.

Να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει

// Τα νέα παιδιά, που ζουν τις συνέπειες της πανδημίας, έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο με αφορμή τα κορονοπάρτι. Τι προοπτικές έχει όμως σήμερα ο νέος άνθρωπος και ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι συνέπειες των μακροχρόνιων απαγορευτικών για τη νέα γενιά; Τους νέους και τις νέες, που πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση βάφτιζε «ανεύθυνους», τώρα τους επαινεί γιατί –και πολύ σωστά– ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Οι συνέπειες του τελευταίου δίχρονου για τη νεολαία αφορούν ένα ολόκληρο πλέγμα από τα μορφωτικά δικαιώματα, την ουσιαστική αναψυχή και επικοινωνία, έως τις συνέπειες στην ψυχική υγεία. Το μεγάλο απαγορευτικό στη νέα γενιά αφορά τα σύγχρονα δικαιώματα και ελευθερίες που μπορεί να απολαμβάνει. Η διαπίστωση ότι αυτή η γενιά θα ζήσει πολύ χειρότερα από τους γονείς της, ενώ οι δυνατότητες για να ζήσει πολύ καλύτερα είναι δίπλα της, αποτελεί άλλη μία χρεοκοπία του σημερινού συστήματος. Είμαστε σίγουροι πως δεν είναι μια χαμένη γενιά, όπως διάφοροι υποστηρίζουν, αλλά θα γίνει η γενιά της πάλης για την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας. Γιατί μπορεί να «μετακινήσει και βουνά», να βάλει φρένο στα χειρότερα και να κερδίσει έστω κάποιες ανάσες, να ζήσει τη ζωή που της αξίζει. Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως, π.χ., για το άνοιγμα των σχολείων από αύριο, με μαζικά διαγνωστικά τεστ από τον ΕΟΔΥ, με αραίωση τμημάτων, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, με άμεσους εμβολιασμούς εκπαιδευτικών, που σήμερα είναι μόνο στο 13% και άλλα. Άνοιγμα των αθλητικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων με μέτρα ασφαλή, με ευθύνη του κράτους και όχι πάλι την «ατομική ευθύνη». Η συνεχής επίκληση της ατομικής ευθύνης δεν αποκαλύπτει τίποτε άλλο παρά την ανευθυνότητα των κυβερνώντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει το δικό του χέρι στο αντεργατικό οικοδόμημα

Το τυράκι…

// Θα θέλαμε το σχόλιό σας και σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, όπως κι εσείς, αντιδρά στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει το δικό του χέρι στο αντεργατικό οικοδόμημα με την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα της απεργίας και ένα σωρό άλλες απαιτήσεις του κεφαλαίου που με νόμους υλοποίησε, ενώ διατήρησε όλους τους αντεργατικούς νόμους των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του βρίσκεται μόνιμα σε μορατόριουμ με την κυ-­ βέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της. Αυτό φαίνεται από τον μεγάλο όγκο των κυβερνητικών νομοσχεδίων που έχει υπερψηφίσει, από τις «πλάτες» που έχει βάλει στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους νατοϊκούς σχεδιασμούς, από το βροντερό «ΝΑΙ» του στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, βαφτίζοντάς το μάλιστα θετική-φιλολαϊκή στροφή της ΕΕ! Άλλωστε οι κατ’ όνομα «προοδευτικές κυβερνήσεις» (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία) που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ, εγκλημάτησαν σε βάρος των λαών τους, αφού και εκεί τα πρωτόκολλα της ΕΕ και των μεγάλων ομίλων ακολούθησαν. Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαία η άνοδος της λεγόμενης «Δεξιάς», όπως στο εκλογικό αποτέλεσμα της Μαδρίτης, όπου αποτυπώθηκε ξανά πόσο τοξικές συνέπειες έχει η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της «Αριστεράς» και της «προόδου». Το «αντικυβερνητικό, αντιδεξιό μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά το τυράκι στη φάκα για τους πραγματικούς και συνεπείς αγωνιστές.

Απαιτείται ρήξη

// Πώς εκτιμάτε την πορεία των ελληνοτουρκικών, μετά και τη συνά­ντηση Δένδια – Τσαβούσογλου;

Τα ελληνοτουρκικά κινούνται σαν εκκρεμές, ανάμεσα στην επιλογή της σύγκρουσης και των διαβουλεύσεων, επιλογή η οποία όμως πάντα βρίσκεται στο εκκρεμές των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, των μονοπωλίων. Αυτό το εκκρεμές δεν διαμορφώνει ισορροπία αλλά μόνο κινούμενη άμμο, ικανή να βυθίσει σε δεινά τον λαό μας και τους γειτονικούς λαούς, σε επώδυνη υποχώρηση από κυριαρχικά δικαιώματα, προς όφελος μεγάλων ισχυρών συμφερόντων. Η κυβέρνηση καλλιεργεί αυταπάτες, τονίζοντας πως ο Ερντογάν απομονώθηκε, ότι σωθήκαμε με την ανάδειξη των ελληνοτουρκικών σε ευρωτουρκικά ζητήματα, πανηγυρίζει για τις νέες πολεμικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στη χώρα, που δήθεν μας ενισχύουν και άλλοτε για την εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών! Όμως την ώρα που η χώρα πλημμυρίζει από βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που δένεται ισχυρότερα με την ΕΕ, αυτήν την ώρα οι «σύμμαχοί» της παζαρεύουν με την Τουρκία τα ανταλλάγματα για να την κρατήσουν μαζί τους στη σύγκρουση κορυφής με Κίνα και Ρωσία. Η πραγματικότητα δείχνει πως ούτε οι «σύμμαχοι» ιμπεριαλιστές, ούτε τα «ράλι» των κεφαλαιαγορών εγγυώνται την ειρήνη και την ευημερία των λαών, για την οποία τελικά απαιτείται ρήξη με όσους και όσα χαντακώνουν το παρόν και το μέλλον μας. Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Πηγή: https://www.paron.gr/2021/05/09/d-koytsoympas-synenteyxi-sto-quot-p-quot-theloyn-toys-ergazomenoys-sklavoys-toy-21oy-aiona/