Erdogan: Ο Αιγυπτιακός λαός και το Τουρκικό Έθνος έχουν ενότητα βασισμένη στην ιστορία

By Turkish Newsroom / Published on: May 7, 2021

Erdogan: Ο Αιγυπτιακός λαός και το Τουρκικό Έθνος έχουν ενότητα βασισμένη στην ιστορία

Στον απόηχο των νέων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου, ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε την Παρασκευή την παλιά φιλία μεταξύ του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού.

«Ο αιγυπτιακός λαός και το τουρκικό έθνος έχουν μια ενότητα βασισμένη στην ιστορία», δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

«Ως φίλοι, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την ιστορική μας ενότητα με τον αιγυπτιακό λαό» πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο σχολιασμός έγινε σε συνέχεια της ανακοίνωσης που ακολούθησε των διήμερων “ειλικρινών και σε βάθος” διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στην πρωτεύουσα Κάιρο, σύμφωνα με το κοινό δελτίο τύπου που εκδόθηκε την Πέμπτη.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος πραγματοποίησαν πρόσφατα δηλώσεις για διμερείς δεσμούς, προτείνοντας αποκατάσταση των σχέσεων μετά από περισσότερα από επτά χρόνια πολιτικής απομόνωσης.

Οι δύο χώρες αντάλλαξαν θετικά μηνύματα για τη δημιουργία επαφών και διαλόγου, συμπεριλαμβανομένων πιθανών συνομιλιών για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη κοινή ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών αναφέρεται ότι, «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο και με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Sedat Onal και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Hamdi Sanad Loza, ολοκληρώθηκαν σήμερα στις 6 Μαΐου 2021 , μετά από δύο ημέρες συζητήσεων».

«Οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς και σε βάθος. Εξετάστηκαν διμερή ζητήματα, καθώς και ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, ιδίως η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την ανάγκη επίτευξης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου διαβουλεύσεων και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Σχετικά με τα εμβόλια COVID-19, ο Erdogan δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται για να ολοκληρώνουν την ανάπτυξη του τουρκικού εμβολίου καθώς συνεχίζεται η παροχή άλλων εμβολίων στους τούρκους πολίτες.

«Μόλις είναι έτοιμα, η Τουρκία θα μοιραστεί το εμβόλιο COVID-19 με όλους”, δήλωσε ο Erdogan, προσθέτοντας ότι η επιστήμη δεν είναι για ορισμένα μέρη της κοινωνίας ή του κόσμου αλλά για όλους./ibna