Σερβία: Ειδική συνεδρία στις 7 Ιουνίου για τις συνταγματικές αλλαγές, ανακοίνωσε ο Dacic

By Serbian Newsroom / Published on: May 7, 2021

Σερβία: Ειδική συνεδρία στις 7 Ιουνίου για τις συνταγματικές αλλαγές, ανακοίνωσε ο Dacic

Το σερβικό κοινοβούλιο εκκίνησε τη διαδικασία για αλλαγή του Συντάγματος. Η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και Νομοθεσίας αξιολόγησε χτες ότι η πρόταση της Κυβέρνησης της Σερβίας για αλλαγή του Συντάγματος είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νόμο. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ivica Dačić ανακοίνωσε ότι θα προγραμματίσει μια ειδική σύνοδο για πιθανή αλλαγή στο Σύνταγμα στις 7 Ιουνίου.

Ο Dačić είπε ότι η Εθνοσυνέλευση θα αποφασίσει για την πρόταση αυτή, και αν η Συνέλευση την αποδεχθεί, τότε η Επιτροπή Συνταγματικών Θεμάτων έχει το καθήκον να προτείνει μια συγκεκριμένη μορφή αλλαγής του Συντάγματος, δηλαδή τις τροπολογίες.

Εξήγησε ότι μετά από αυτό, η Εθνοσυνέλευση της Σερβίας θα το εγκρίνει εκ νέου και θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα εντός 60 ημερών.

«Αυτό είναι το σχέδιο για τους επόμενους μήνες, και υπό αυτήν την έννοια, η Εθνοσυνέλευση ξεκίνησε πρακτικά τις δραστηριότητες για την αλλαγή του Συντάγματος χθες», δήλωσε ο Dačić σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Τόνισε ότι παράλληλα με αυτό, θα διεξαχθεί δημόσια συζήτηση σχετικά με τις προτεινόμενες τροπολογίες, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, με βάση το σχέδιο και την πρόταση που έχει ήδη εξεταστεί από την Επιτροπή της Βενετίας, η οποία εξέδωσε θετική γνωμοδότηση.

Ο Dačić εξήγησε ότι η πρόταση για αλλαγή του Συντάγματος που πρότεινε η κυβέρνηση της Σερβίας δεν περιέχει συγκεκριμένη πρόταση τροποποιήσεων με αυτήν τη μορφή, αλλά είναι απλώς η ιδέα της αλλαγής του Συντάγματος στον τομέα της δικαστικής ανεξαρτησίας, κυρίως στον τρόπο εκλογής δικαστών και εισαγγελέων.

Όπως είπε, αυτό θα ψηφιστεί πρώτα και μετά από την έγκριση η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων ουσιαστικά συντάσσει τις τροπολογίες. Στη συνέχεια θα συνεχιστεί η δημόσια διαβούλευση. Όπως δήλωσε δεν υπάρχουν συνταγματικές προθεσμίες για τον καθορισμό των τροπολογιών.

«Υπάρχει μόνο μια γενική προθεσμία ότι η τροποποίηση του Συντάγματος πρέπει να ξεκινήσει και να τερματιστεί στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο» είπε ο Dačić.

Όπως ανέφερε, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών, η ολοκλήρωση των Συνταγματικών αλλαγών πρέπει να συμβούν πριν από τις εκλογές./ibna