Κοσσυφοπέδιο: Την απόλυση της Υπουργού εξωτερικών ζήτησε το PDK

By Kosovar Newsroom / Published on: May 7, 2021

Κοσσυφοπέδιο: Την απόλυση της Υπουργού εξωτερικών ζήτησε το PDK

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Κοσσυφοπεδίου, PDK, κάλεσε τον Πρωθυπουργό Albin Kurti να αποπέμψει την υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς, Donika Gervalla, καθώς όπως ισχυρίζονται, προσβάλλει τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου (KLA) και τα θύματα του πολέμου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του PDK, Abelard Tahiri, απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης μετά τη Κοινοβουλευτική Σύνοδο την Πέμπτη δήλωσε ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν στην Υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου να χρησιμοποιεί την ίδια αφήγηση με τις σερβικές αρχές. Ο Tahiri προέτρεψε τον πρωθυπουργό Kurti να την αποπέμψει το συντομότερο δυνατό.

Η αντίδραση του PDK ήρθε μετά την αναδημοσίευση από τα ΜΜΕ δήλωσης της Gervalla, η οποία το 2017 είχε τονίσει ότι θα στείλει υλικό στα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου (KSC) για φερόμενα εγκλήματα ορισμένων ατόμων εντός του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA).

Απευθυνόμενη την Πέμπτη ενώπιον των βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, η Gervalla αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία με την KSC και επανέλαβε ότι το δικαστήριο της Χάγης ιδρύθηκε από το PDK και τους εταίρους του. Οι δηλώσεις της στη Συνέλευση προκάλεσαν την αντίδραση των βουλευτών του PDK που διέκοψαν τη σύνοδο μετά από έντονη συζήτηση με τους βουλευτές του κυβερνώντος Κινήματος Vetevendosje.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γερμανού Πρέσβη στο Κοσσυφοπέδιο, Jörn Rohde, μετά την ένταση που προκλήθηκε στη Εθνοσυνέλευση του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ κυβερνώντων και αντιπολιτευόμενων βουλευτών.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Γερμανός πρέσβης υποστήριξε την υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Donika Gervalla, λέγοντας ότι η προσωπική επίθεση εναντίον της είναι απαράδεκτη.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=true&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfX0%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1390343341422878721&lang=en&origin=https%3A%2F%2Fibna.gr%2Fnews%2F2021%2F05%2F38902%2F&sessionId=245bc935b5379b1c191b18b9659b32940b55e72f&theme=light&widgetsVersion=82e1070%3A1619632193066&width=500px

«Οι σημερινές σκηνές στη Συνέλευση δεν ήταν καλές για το Κοινοβούλιο. Θεωρώ επίσης απαράδεκτες τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του FM Gervalla», έγραψε ο Rohde.

«Χρησιμοποιώ αυτήν την ευκαιρία για να υπογραμμίσω και πάλι ότι η Γερμανία, όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, η οποία εγκρίθηκε με πλειοψηφία 2/3, για τη σύσταση Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου» συνέχισε στην ανάρτηση του ο Rohde.

«Η καταπολέμηση της ατιμωρησίας και η διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αποτελεί μέρος της δέσμευσης του Κοσσυφοπεδίου στο κράτος δικαίου. Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι η καταπολέμηση της ατιμωρησίας μέσω εθνικών και διεθνών ποινικών δικαστηρίων αποτελεί μέρος μιας υπεύθυνης νομικής και εξωτερικής πολιτικής».

Καταλήγοντας ο Γερμανός Πρέσβης σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη σε μια κοινωνία χωρίς δικαιοσύνη. Το χρωστάμε επίσης στις οικογένειες των θυμάτων. Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε το σημαντικό έργο της KSC που κατοχυρώνεται στο Δίκαιο του Κοσσυφοπεδίου»/ibna