Çavuşoğlu:»Οι ξένοι μαχητές δεν πρέπει να συνδέονται με τις δυνάμεις στη Λιβύη που βρίσκονται εκεί μετά από συμφωνία με την νόμιμη Κυβέρνηση» (!)

By Turkish Newsroom / Published on: May 6, 2021

Çavuşoğlu: Οι ξένοι μαχητές δεν πρέπει να συνδέονται με τις δυνάμεις στη Λιβύη που βρίσκονται εκεί μετά από συμφωνία με την νόμιμη Κυβέρνηση

Οι ξένοι μαχητές και οι μισθοφόροι θα πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη, αλλά αυτές οι δυνάμεις δεν πρέπει να συγχέονται με τις νόμιμες δυνάμεις που εκπαιδεύουν τον στρατό της Λιβύης μετά από συμφωνία με τη νόμιμη κυβέρνηση», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από το Βερολίνο.

«Υπάρχουν πολλοί ξένοι μαχητές και μισθοφόροι στη Λιβύη. Συμφωνούμε για την απόσυρσή τους», δήλωσε ο Mevlüt Çavuşoğlu σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Heiko Maas αμέσως μετά την σύναντηση τους.

Ωστόσο, τόνισε ότι η στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτούς τους μαχητές και τους μισθοφόρους.

Προειδοποίησε επίσης ότι η έκκληση στην Άγκυρα να τερματίσει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Λιβύης στην πραγματικότητα θα υπονομεύσει αυτήν τη νόμιμη κυβέρνηση.

«Η συμφωνία μεταξύ των δύο κυρίαρχων χωρών αντιμετωπίζει τις βασικές ανάγκες της Λιβύης όσον αφορά τη στρατιωτική εκπαίδευση και συμβουλευτικά, (και) ο τερματισμός αυτής της υποστήριξης δεν θα ήταν υπέρ της Λιβύης», δήλωσε ο Çavuşoğlu.

Προσκλήσεις από τρίτους να τερματιστεί η «συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν θα ήταν η σωστή προσέγγιση», πρόσθεσε.

Στη συμφωνία του 2019 για συνεργασία στην ασφάλεια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης πιστώνεται ότι βοήθησε στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου της χώρας και στην προώθηση της ειρήνης και της ενότητας υπό τη νόμιμη κυβέρνηση.

Ο Çavuşoğlu τόνισε επίσης ότι η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση της Λιβύης θα πρέπει να υποστηριχθεί ώστε να βοηθηθεί στην προετοιμασία της Λιβύης για εκλογές αργότερα αυτό το έτος και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Maas σημείωσε ότι συζήτησαν διάφορα διεθνή θέματα με τον Τούρκο ομόλογό του, όπως η Λιβύη, το Αφγανιστάν και η Συρία.

«Ανησυχούμε επίσης για την κατάσταση στη Συρία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια», είπε, και επέκρινε τη Ρωσία για τον αποκλεισμό της διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Συρία.

Η Μόσχα έχει από καιρό αντιταχθεί στον διασυνοριακό μηχανισμό που επιτρέπει την παράδοση της βοήθειας του ΟΗΕ από την Τουρκία στο Idlib στη βόρεια Συρία και απείλησε να θέσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παράτασή του.

Ο Maas τόνισε επίσης ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Τουρκία έχουν κοινή αντίληψη για αυτό το ζήτημα και αναμένουν από τη Ρωσία να αλλάξει την προσέγγισή της και να επιτρέψει την παράταση της διασυνοριακής υποστήριξης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούλιο.

Επαινώντας τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι σημείωσαν την 60η επέτειο της συμφωνίας πρόσληψης εργατικού δυναμικού, η οποία επέτρεψε σε μεγάλο αριθμό Τούρκων πολιτών να μεταναστεύσουν στη Γερμανία.

«Ο διμερής όγκος συναλλαγών με τη Γερμανία μπορεί να υπερβεί τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Çavuşoğlu είπε ότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις και ότι η Γερμανία συνέβαλε σημαντικά σε αυτό.

«Ήρθε η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα», είπε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία των επαφών υψηλού επιπέδου, είπε ότι όλες οι πτυχές της συμφωνίας μετανάστευσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 θα πρέπει να επανεξεταστούν και να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικά.

Ο Çavuşoğlu ευχαρίστησε τη Γερμανία για την «εποικοδομητική και συνετή προσέγγισή της» σε διάφορα θέματα της ατζέντας, για την υποστήριξή της στην απομάκρυνση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού.

«Ενώ προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις την προσεχή περίοδο, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τη Γερμανία και σε περιφερειακά ζητήματα», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε επίσης την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού θα ανοίξουν το δρόμο για μια μακροπρόθεσμη λύση στα τρέχοντα προβλήματα.

«Η Γερμανία είναι υπέρ των εποικοδομητικών σχέσεων με την Τουρκία», τόνισε ο Maas, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει τον στενότερο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν το 2020, οι σχέσεις φαίνεται να είναι πολύ καλύτερες φέτος, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για τον κορωνοϊό προκειμένου να σταματήσει η πανδημία, ο Çavuşoğlu υπογράμμισε τη σημασία της καλύτερης συνεργασίας και την από κοινού παραγωγή.

Ο Çavuşoğlu είπε ότι η Τουρκία έχει υποστηρίξει πως καμία χώρα δεν πρέπει να μείνει πίσω σε ιατρικά εφόδια από την αρχή της πανδημίας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει την ίδια γνώμη για τα εμβόλια.

«Σεβόμενος τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών που αναπτύσσουν εμβόλια COVID, οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν καλύτερα στην κοινή παραγωγή», είπε.

Τονίζοντας ότι οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρέπει να αναλάβουν τον συντονισμό και την διευκόλυνση των ρόλων, ο Çavuşoğlu σημείωσε ότι «αυτό το πρόβλημα θα παραμείνει. Βλέπουμε ότι θα χρειαστούν εμβόλια τους επόμενους μήνες και χρόνια. Για το λόγο αυτό, μια καλύτερη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της κοινής παραγωγής, απαιτείται για να φτάσει το εμβόλιο σε ολόκληρο τον κόσμο.»/ibna