Οι συντηρητικοί στην Ευρώπη συρρικνώνονται ή γίνονται τραμπικά υβρίδια

Tι διαβάζουμε σήμερα
Ουδέποτε η Nintendo κέρδισε τόσα χρήματα όσα το 2020: καθαρά κέρδη 3,6 δισ. ευρώ, ήτοι αύξηση 72% σε σχέση με το τελευταίο της ρεκόρ τού 2008-2009

Κώστας Αναγνωστόπουλος

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ

Στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης θριάμβευσε το Λαϊκό Κόμμα και η επικεφαλής του, Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο. Με σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Ελευθερία», η Αγιούσο ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκε τη δυσφορία των Ισπανών για τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Ποδέμος προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Η «ελευθερία» σήμαινε ενεργή ανυπακοή σε μέτρα που επέβαλλε η οργανωμένη πολιτεία, πολιτική που αν συνδυαστεί με το διαρκές φλερτ της Αγιούσο με το ακροδεξιό VOX, μας κάνει ήδη ένα τραμπικό υβρίδιο.

Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι η Λιζ Τσένι θα αντικατασταθεί από την Ελίς Στεφάνικ στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το έγκλημα της Τσένι είναι ότι αναγνωρίζει την ήττα του Τραμπ και θεωρεί μείζονα πρόκληση για τη δημοκρατία την εισβολή των τραμπικών στο Καπιτώλιο. Από την άλλη, η Στεφάνικ ταυτίζεται πλήρως με τους τραμπικούς, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να εμφανίζεται σε εκπομπές του ακροδεξιού υπόδικου Στιβ Μπάνον.

Τέλος, το ήδη συρρικνωμένο κόμμα της δεξιάς στη Γαλλία, Οι Ρεπουμπλικάνοι, περνάει μεγάλη κρίση μετά τη συνεργασία του στελέχους τους, νυν προέδρου της περιφέρειας Πακά, Ρενώ Μυσελιέ, με το κόμμα του Μακρόν εν όψει των περιφερειακών εκλογών του Ιουνίου. Παράλληλα, το κλίμα έχει χαλάσει από αντικαταστάσεις στελεχών σε υψηλό επίπεδο. Όλα αυτά αναδεικνύουν τη Μαρίν Λεπέν στη μόνη συμπαγή δύναμη στα δεξιά του κέντρου. 


Αν κάτι δείχνουν οι τρεις αυτές περιπτώσεις είναι ότι τα συντηρητικά κόμματα, όπως τα είχαμε γνωρίσει, περνούν βαθιά κρίση, συρρικνούμενα ή μετατοπιζόμενα μέρα με τη μέρα σε ακροδεξιάς έμπνευσης θέσεις και πολιτικές. Αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία. Όσα κι αν καταλογίζει κανείς στα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα, δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει τον ορθολογισμό τους και την προσήλωσή τους στους θεμελιώδεις θεσμούς της πολιτείας.   

• • •

ΜΙΑ ΟΑΣΗ 12,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Saudi Arabia
Η αρχιτεκτονική του Ινστιτούτου Kingdoms θα βασίζεται στα έργα του αρχαίου πολιτισμού της περιοχής με πολλά κτήρια λαξευμένα στους βράχους.

Ονομάζεται «Ταξίδι στον χρόνο», αλλά δεν είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας. Είναι το γιγάντιο επενδυτικό σχέδιο ύψους 12,5 δισ. ευρώ για την AlUla, μια περιοχή στα βορειοδυτικά της Σαουδικής Αραβίας. Στην περιοχή, που προορίζεται να γίνει η πολιτιστική πρωτεύουσα του βασιλείου, θα αναπτυχθούν 15 νέες υποδομές, κατανεμημένες σε 30.000 τετραγωνικά χιλιομέτρα, ήτοι σε έκταση ίση με το Βέλγιο. 

Το επενδυτικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου, προβλέπει ένα τεράστιο κέντρο αρχαιολογικής έρευνας, το Ινστιτούτο Kingdoms, που θα μελετά κυρίως τα 7.000 χρόνια ιστορίας της περιοχής, κυρίως την προϊσλαμική περίοδο, καθώς και όλης της αραβικής χερσονήσου. Προβλέπονται, επίσης, μουσεία και εκθεσιακοί χώροι, ένας περίπατος 20 χιλιομέτρων, και 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα πρασίνου. 

Η αρχιτεκτονική του Ινστιτούτου Kingdoms θα βασίζεται στα έργα του αρχαίου πολιτισμού της περιοχής με πολλά κτήρια λαξευμένα στους βράχους.

Ο στόχος είναι διττός. Το επενδυτικό σχέδιο εγγράφεται στην προοπτική εξόδου από το βασισμένο στο πετρέλαιο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας — σύμφωνα με το κολοσσιαίο πρόγραμμα Vision 2030 —, στην οποία ο τουρισμός θα παίζει σημαντικό ρόλο. Το αρχαιολογικό σύμπλεγμα, που θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια (2023, 2030, 2035), εκτιμάται ότι θα δέχεται ετησίως 2.000.000 τουρίστες και θα δημιουργήσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προσδοκά ότι θα εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Δύση, που βρίσκονται σε ένταση εξαιτίας τόσο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, όσο και των συνεχών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

Πηγή: Arab News, Connaisance des ArtsΤο Ινστιτούτο Kingdoms έχει στόχο τη μελέτη της ιστορίας της αραβικής χερσονήσου και τη συντήρηση των αρχαιοτήτων.

• • •

Σαουδική Αραβία
Το Ινστιτούτο Kingdoms έχει στόχο τη μελέτη της ιστορίας της αραβικής χερσονήσου και τη συντήρηση των αρχαιοτήτων

Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ

Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι υποστήριξαν ότι η απλότητα είναι αρετή, αλλά δεν ξέρω πόσοι είναι τελικά οι ενάρετοι.

«Η απλότητα είναι η υπέρτατη εκλέπτυνση» (Λεονάρντο ντα Βίτσι).

«Η κεντρική αποστολή μιας φυσικής επιστήμης είναι να καταστήσει κοινότοπο το θαυμαστό: να δείξει ότι η πολυπλοκότητα, όταν εξεταστεί σωστά, είναι μόνο μια μάσκα της απλότητας, να βρει τη διάταξη που κρύβεται μέσα στο φαινομενικό χάος» (Χέρμπερτ Σάιμον).

«Δε θέλω τίποτε άλλο παρὰ να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη (Γιώργος Σεφέρης).

«Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι απλούστατο, αλλά το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το δυσκολότερο πράγμα» (Γιόχαν Κρόιφ).

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Αγιά Σοφιά
Η Αγιά Σοφιά από το Melchior Lorck, «Πανόραμα της Κωνσταντινούπολης, 1559.

πηγη