Μαυροβούνιο: Διαδικτυακή συζήτηση Krivokapić και αντιπροσωπείας της ΕΤΑΑ

Μαυροβούνιο: Διαδικτυακή συζήτηση Krivokapić και αντιπροσωπείας της ΕΤΑΑ

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Zdravko Krivokapić, πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Odile Renaud-Basso και τους συνεργάτες της. Εκτός από τον πρωθυπουργό, εξ ονόματος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης Tamara Srzentić, Οικονομίας Jakov Milatović, Οικονομικών και Κοινωνικών Πόρων Milojko Spajić και Επενδύσεων Mladen Bojanić.

Ο Πρωθυπουργός Krivokapić ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου την προσεχή περίοδο, ιδίως όσον αφορά την οικοδόμηση ισχυρών θεσμών, ως εγγυητή της ανεξαρτησίας και της οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών του Μαυροβουνίου και η ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τους συνομιλητές του για τα έργα που υλοποιούνται στο Μαυροβούνιο, συμπεριλαμβανομένης της προτεραιότητας στην κατασκευή του τμήματος του αυτοκινητόδρομου Bar – Boljare, της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο του Μαυροβουνίου, καθώς και για τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «η πράσινη οικονομία και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.

Ο πρωθυπουργός Krivokapić και οι εκπρόσωποι της ΕΤΑΑ εξέφρασαν την ετοιμότητα να βελτιώσουν τη συνεργασία και να συμβάλουν στην επίτευξη θετικών και ορατών αποτελεσμάτων την προσεχή περίοδο, κυρίως προκειμένου να βελτιώσουν τις υποδομές στο Μαυροβούνιο, καθώς και να υποστηρίξουν τις τραπεζικές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Πρόεδρος της ΕΤΑΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προσπάθειες που ανέλαβε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν πλήρη υποστήριξη.

«Βλέπω ότι έχετε μια σαφή προσέγγιση και μια σαφή στρατηγική για το τι θέλετε να κάνετε για τη χώρα σας, και αυτό είναι ωραίο να το βλέπεις», δήλωσε η Renaud-Basso. Τόνισε ότι η ΕΤΑΑ αύξησε την παρουσία και τη συμμετοχή της στο Μαυροβούνιο κατά τη διάρκεια του 2020, ειδικά λόγω της πανδημίας COVID-19.

«Μιλώ για 160 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση μέσω διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους τοπικούς εταίρους και τα ιδρύματα. Αυτά είναι 16 έργα, συμπεριλαμβανομένων των έργων που υποστηρίζουν τις γυναίκες στις επιχειρήσεις, υποστηρίζουν τον τραπεζικό τομέα, το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων. Έτσι, είναι μια σειρά διαφορετικών έργων που έχουν μεγάλο όγκο από οικονομική άποψη, τα οποία δείχνουν τη βούλησή μας και την ετοιμότητά μας να υποστηρίξουμε το Μαυροβούνιο», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΤΑΑ.

Όσον αφορά την ενέργεια, η Renaud-Basso επεσήμανε ότι υπάρχουν τρεις προτεραιότητες γι ‘αυτούς – να καταστεί πράσινη η οικονομία, η ψηφιοποίηση και η ισότητα των φύλων. Τόνισε τη σημασία της διαφοροποίησης της οικονομίας και επεσήμανε ότι η ΕΤΑΑ είναι αναγνωρίσιμη για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα.

«Γι ‘αυτό θέλουμε να επενδύσουμε σε υποδομές, αλλά με έναν τρόπο ώστε να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί. «Η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από τον ιδιωτικό τομέα και αυτός είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί εξάρτηση  από τις δημόσιες πηγές χρηματοδότησης», δήλωσε η Renaud-Basso./ibna