Οι απεργίες για το 8ωρο αρχή αναδιάταξης του συνδικαλιστικού κινήματος;

Οι απεργίες για το 8ωρο αρχή αναδιάταξης του συνδικαλιστικού κινήματος;
Βασίλης Σκουρής
Γραφει ο Βασιλης Σκουρής

Τα διακυβεύματα που προκύπτουν από την αντιπαράθεση για το εργασιακό, ενώ ακολουθεί το ασφαλιστικό!

Η στήλη, στην παρούσα φάση, δεν γνωρίζει το χρόνο που θα διαθέσει η κυβέρνηση για τη διαβούλευση του εργασιακού νομοσχεδίου. Αν δηλαδή ο χρόνος για διάλογο θα είναι αρκετός ή θα προκριθεί η επείγουσα διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της προοδευτικής αντιπολίτευσης αποδεικνύουν ότι έχουμε μπροστά μας ένα πολύ θερμό διάστημα. Πολύ περισσότερο που για αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού , η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση, όπου οι αντιδράσεις αναμένονται να είναι επίσης σφοδρές.

Η σύγκρουση για το εργασιακό και το ασφαλιστικό, όπως είναι φυσικό, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο χρόνια τώρα μοιάζει να βρίσκεται σε δίνη, αλλά και να βρίσκονται εν εξελίξει στο εσωτερικό του υπόγειες σοβαρές διεργασίες. Η κρίση αντιπροσώπευσης, ο μεγάλος αριθμός ανέργων ιδίως από το πρώτο μνημόνιο και μετά, η αποβιομηχανοποίηση, αλλά και οι νέες μορφές εργασίας, με επίκεντρο την τηλεργασία που «φούντωσε» τον καιρό της πανδημίας, εκφράζονται τόσο στον αριθμό των συνδικαλισμένων, όσο και στο βαθμό επιρροής των συνδικάτων.

Στη ΓΣΕΕ υπάρχει συμμαχία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα αδύναμος και επιχειρεί να προσεταιριστεί συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που διαφωνούν μη την ηγετική ομάδα, ενώ το ΚΚΕ λειτουργεί με το ΠΑΜΕ ως αντι-ΓΣΕΕ συμμετέχοντας όμως ταυτόχρονα στη ΓΣΕΕ!

Το εργασιακό νομοσχέδιο, σε κάθε περίπτωση αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό τοπίο. Όχι μόνο γιατί φέρεται να περιλαμβάνει διατάξεις που θα δυσκολεύουν την προκήρυξη απεργιών, αλλά και γιατί οι προβλέψεις για ατομικές συμβάσεις θα το θέτουν ακόμα περισσότερο στο περιθώριο, καθιστώντας το για μεγάλη μερίδα εργαζομένων περίπου …αχρείαστο!

Το πρώτο διακύβευμα από τη σφοδρή αντιπαράθεση που ξεκινά με την 24ωρη απεργία της 6ης Μαΐου είναι εάν το συνδικαλιστικό κίνημα θα ανακάμψει ή θα υποστεί μια στρατηγική ήττα.

Το δεύτερο διακύβευμα είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι τάσεις στο εσωτερικό, ιδίως ενόψει τυχόν απόφασης του προέδρου της ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τη θέση του.

Είναι νωρίς ακόμα να κρίνουμε. Η στήλη, ωστόσο θα επανέλθει σύντομα στο θέμα, με ονόματα και …διευθύνσεις!

πηγη