Η Ν.Δ. κάνει το μαύρο άσπρο στα εργασιακά

Η Ν.Δ. κάνει το μαύρο άσπρο στα εργασιακά

Προσπάθησε να εμφανίσει την κατάργηση του 8ωρου ως δήθεν «κατοχύρωση του 8ωρου», για να φτάσει μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι με αυτόν τον τρόπο «τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις».

Πιστός στην κυβερνητική επιδίωξη να χρησιμοποιηθεί η υγειονομική κρίση ως ευκαιρία προκειμένου να περάσει η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επιλέξει να πάρει πάνω του το αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και το ξήλωμα του 8ωρου που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ατομική βάση με τη θέσπιση 10ωρης εργασίας.

Και μάλιστα επέλεξε να το κάνει με προκλητικό για τους εργαζόμενους τρόπο, στη δήλωσή του για την Πρωτομαγιά, όπου επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο και να εμφανίσει τη θέσπιση της αυθαιρεσίας στα εργασιακά και την κατάργηση του 8ωρου ως δήθεν «κατοχύρωση του 8ωρου», για να φτάσει μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι με αυτόν τον τρόπο «τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις».

Το γεγονός, δε, ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να πάρει στην πλάτη του το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αποτελεί κεντρική ιδεολογικοπολιτική επιλογή της κυβέρνησης, είχε ήδη φανεί από την τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. στις 14.4.2021 και τώρα γίνεται σαφές και από τη δήλωσή του για την Πρωτομαγιά.

Ειδικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του (4.5.2021) δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπου θα καταγράφεται και θα προστατεύεται ο χρόνος εργασίας. Με το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Με την επιλογή ο ίδιος ο εργαζόμενος να διευθετεί τον χρόνο απασχόλησής του με ουσιαστική κατοχύρωση του 8ωρου.

Και ακόμη: Με επιπλέον γονικές άδειες, άδεια πατρότητας και προστασία του νέου πατέρα από απόλυση. Αλλά και με ένα στιβαρό πλαίσιο θωράκισης από τη βία και την παρενόχληση στην εργασία. Ετσι διασφαλίζουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων». Δήλωση που προκάλεσε σάλο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

«Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη αποτελούν κοινωνική πρόκληση και εμπαιγμό των εργαζομένων. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν ισχυρίζονται ότι η κατάργηση του 8ωρου και ο καθορισμός του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελός τους», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτοντας: «Προφανώς στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής σύμβασης είναι περιττή και η οπισθοδρόμηση στην εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την κοινωνία του 21ου αιώνα!».

Αναφερόμενη στην κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά σημείωσε: «Η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι συντηρητικές δυνάμεις και μαζί τους η Ν.Δ. εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα. Μισή δουλειά, μισός μισθός, ωράριο-λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία χωρίς κανόνες συνθέτουν νέες μορφές απασχόλησης, που θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα βάλουν στο περιθώριο τη νέα γενιά και θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερους».

Για «νομοσχέδιο-έκτρωμα» που «είναι αιτία πολέμου» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης (Open), σημειώνοντας πως είναι ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι κατοχυρώνει το 8ωρο, όταν για έξι μήνες ο εργαζόμενος θα δουλεύει 10ωρο, και αναφέροντας ότι οι κυβερνώντες είναι μαριονέτες του κεφαλαίου και προωθούν τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, καθώς και ότι είναι επίκαιρο το μήνυμα του Σικάγου για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες αναψυχής.

Στο αντεργατικό νομοσχέδιο επέμεινε ο πρωθυπουργός και κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου The Global Boardroom των Financial Times, ενώ παράλληλα προανήγγειλε τη (νεοφιλελεύθερης έμπνευσης) μεταρρύθμιση που θέλει να κάνει στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση, η οποία ως γνωστόν έχει εξαγγείλει την ενίσχυση του ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

πηγη